Няма майстори: Чака се поне 2 месеца за ремонт на покрива

Цените на керемидите са вече между 18 и 30 лева на квадратен метър

Общество
23:27 - 17 Октомври 2024
1038
Няма майстори: Чака се поне 2 месеца за ремонт на покрива

Поне два месеца се чака за майстор за ремонт или изграждане на покрив. Това заяви специалистът Христо Николов, който с бригада прави и поправя в Югозападна България. Обектите, които в момента се правят, са заявени още през август, обясни Николов, цитиран от в. "Телеграф". Той допълни, че за спешни поправки винаги ще се намерят специалисти, които могат да ви вмъкнат в графика след седмица.  

Има много случаи, в които, за да не изпуснат нов клиент, работници правят оглед и оферта за обекта, взимат капаро, но започват същинската работа месец или два по-късно. Такъв е примерът на Ива Николова от София, която си дошла от чужбина, за да поправи покрива на къщата си през юни, дала капаро, но майсторите дошли да работят чак септември. 

Истинско ходене по мъките преживява и Ивайло Николов, който има къща в село Мурсалево. Бригадата наистина работи много качествено, но е изключителна бавна. Налага се да ги чака цели 4 месеца, тъй като са поели куп поръчки.

Причината е, че много от работниците, които изпипват нещата, са ангажирани месеци напред, но има и пишман работници, след които често трябва да се правят поправки, споделиха специалисти. В сферата на строителството има и голям дефицит за работници, тъй като много от опитните заминаха да работят в чужбина, където надниците са двойно по-големи. Освен специалисти по покривите има дефицит и за хора, които правят вътрешни ремонти. 

Само за година-две цените на майсторските услуги за направата на покрив поскъпнаха с 20-30% в Пиринско. Вече е мисия невъзможна да се намерят работници срещу цена от 50-60 лева за квадратен метър. Най-евтините услуги са от 70-80 лева за квадрат и удрят 100 лева. При ремонта на старите покривни конструкция трябва да се има предвид, че се плаща и за бутането на вехтите греди и дъски, както и за свалянето на керемидите. Това струва между 20 и 30 лева на квадратен метър. 

„Проблемът е, че майсторите са кът. Поне тези, които могат да работят качествено. Заради това и се навъдиха доста пишман майстори, дето искат много пари, а си оставят ръцете на обекта. Други пък вземат капаро и изчезнат, та после хората се чудят как да ги открият и да си върнат парите“, твърди Димитър, който е шеф на фирма за строителни материали в Благоевград.

Той каза още, че цените на керемидите са между 18 и 30 лева на квадратен метър, цената им зависи от качеството. Гредите и дъските вървят по 500-600 лева за кубик. Летвите, които се ползват за направата на покрив и са първо качество, са по 1,00-1,20 лева на линеен метър. 

От 6000 до 10 000 лева излиза ремонт на покрив на панелен блок, при това цената е само за един вход. В зависимост от материалите, които се използват, и изолацията може да набъбне до 15-20 лв. За ремонт на покрив на къща цената зависи от това дали само ще се подменят или пренареждат керемидите или трябва да се подменят греди и да се правят улуци. За пренареждане на керемиди цената в Бургаско е 50 лв. на кв. м за труд. Материалът се плаща отделно, като различните видове керемиди варират от 1 до 5 лв. бройката. За най-евтиния ремонт само с пренареждане на керемидите цената за къща с основи от 60 кв. м излиза 4000 лв.