Нямало нужда от допълнително укрепване на източния фланг на НАТО

Не може да се вини Украйна, че се отбранява, твърд е Златин Кръстев

Свят
19:40 - 16 Ноември 2022
2442
Нямало нужда от допълнително укрепване на източния фланг на НАТО

Временно изпълняващият длъжността посланик на България в НАТО Златин Кръстев каза за БНТ, че засега няма нужда от допълнително подсилване на източния фланг на Алианса.

"Вината за това не може да се търси в Украйна, която се отбранява, а е следствие на масираната атака срещу нея с различни видове оръжие - с крилати и балистични ракети, с дронове. Всяка противовъздушна отбрана би се объркала в една такава ситуация, камо ли подложената на стрес Украйна.

Вчерашната атака е била най-голямата от месец октомври насам. В момента няма необходимост от усилване на източния фланг. Естествено понеже става въпрос за противоракетна и противовъздушна отбрана, може това да се прегледа допълнително, но няма срокове или решения, които да обосноват такава необходимост", коментира Кръстев.

Няма данни снощната експлозия в Полша, която отне живота на двама души да се дължи на умишлени действия. Няма данни за готвена атака от страна на Русия срещу НАТО. Това съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг сред среща на посланиците на страните тази сутрин. Разследването на инцидента продължава.

 "Разследването на този инцидент продължава и трябва да изчакаме резултата от него. Но нямаме индикации, че той е резултат от умишлена атака. И нямаме индикации, че Русия подготвя нападателни военни действия срещу НАТО. Нашият предварителен анализ предполага, че инцидентът вероятно е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна в защита на украинска територия срещу атаките с руски крилати ракети".

От Бали от срещата на върха на Г-20 председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.