Обама с остра критика към Тръмп: Абсолютно хаотично бедствие

Бившият президент подкрепя вицето си Джо Байдън в битката за Белия дом

Актуални новини
09:07 - 10 Май 2020
3380
Обама с остра критика към Тръмп: Абсолютно хаотично бедствие

Бившият американски президент Барак Обама започна унищожителна атака срещу начина, по който Доналд Тръмп се справя с пандемията от коронавирус, определяйки го като "абсолютно хаотично бедствие", пише АФП, цитирана от БГНЕС.

В изтекъл уеб разговор в петък вечер с бивши членове на администрацията си Обама също казва, че решението на Министерството на правосъдието да свали обвинения срещу Майкъл Флин, бившият съветник по националната сигурност на Тръмп, който се призна за виновен, че е излъгал ФБР в разследването за руска намеса в изборите, застрашава правораздаването в САЩ.

В аудио записа, получен най-напред от Yahoo News, Обама призовава бившите служители да се присъединят към него в подкрепа на Джо Байдън, който се подготвя да победи Тръмп на президентските избори през ноември.

САЩ са начело в света по брой на заразени с коронавирус - близо 1,3 милиона и със смъртни случаи над 77 000 души.

Тръмп бе критикуван, че по същество абдикира от каквато и да е лидерска роля в управлението на страната през една от най-тежките й кризи за век насам, оставяйки щатите сами да се справят с пандемията и дори да се изправят един срещу друг за получаване на критично необходимото медицинско оборудване на пазара или от чужбина.

Според критиците, Тръмп, след като първо омаловажи заплахата, причинена от вируса, пропиля ценно време през февруари, докато патогенът се разпространи в Америка и администрацията му направи малко, за да се запаси с тестове и други медицински консумативи или да разработи единна национална стратегия.

С поглед към преизбирането си, президентът също бе критикуван, че поставя собствените си политически интереси пред човешкия живот, като агресивно настоява щатите да възобновят разрушените си икономики без ясен план как да го направят безопасно.

"Това, срещу което се борим, са тези дългосрочни тенденции, в които да бъдеш егоист, да не бъдеш солидарен и да гледаш на другите като на враг - това се превърна в по-силен импулс в американския живот", каза Обама пред бившите си служители.

„Това е една от причините реакцията срещу тази глобална криза да е толкова анемична и хаотична“, каза Обама.