Обещават да не слагат щурци, скакалци и ларви във вегански продукти

Новите храни трябва да са ясно етикетирани, за да се избегнат недоразумения и да се позволи на потребителите да направят информиран избор

Новини
14:41 - 21 Февруари 2023
3051
Обещават да не слагат щурци, скакалци и ларви във вегански продукти

Брашното от щурци не е аналог на месо, поради което няма как да се използва във вегански продукти, въпреки богатото съдържание на протеини.

Регламентът на ЕС за нови храни, с който от началото на януари се

позволи консумацията на „частично обезмаслен прах, получен от цял домашен щурец Acheta domesticus, предизвика масово объркване сред потребителите.

Това коментира пред „Марица“ доц. д-р Живка Горанова, зам.-директор на Институт за консервиране и качество на храните.

Тя е в екипа учени, които от няколко години изследват възможността за влагане на брашно от щурци в някои от хранителните продукти. Даже миналата година разработката им „бадемова паста с брашно от щурци“ получи приз за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра“ в Пловдив.

Преди всяка нова храна - храна от нови източници, нови вещества, използвани в храната, както и нови начини и технологии за производство на храна - да бъде одобрена съгласно „регламента за новите храни“ в ЕС, EFSA (Европейският орган за безопасност на храните)

трябва да извърши научна оценка на риска, за да се увери, че той е безопасен за човешка консумация.

EFSA обикновено използва традиционни храни и съставки като еталон и оценява безопасността въз основа на приликите между съществуващата референция и новото предложение.

Новата храна трябва да бъдат ясно етикетирана, за да се избегнат недоразумения и да се позволи на потребителите „да направят информиран избор и да използват безопасно храните“.

Ясното етикетиране и списък на съставките са още по-важни, когато храната може да причини първична сенсибилизация или алергични реакции.

Имайки предвид съществуващите разпоредби, статуса на новите храни и алергизиращата сила на праха от щурци, няма риск той да бъде „скрита съставка“, в която и да е търгувана храна. Означението на тази нова храна върху етикета ще бъде „Acheta domesticus (домашен щурец) частично обезмаслен прах“.

В непосредствена близост до списъка на съставките производителите ще трябва да добавят предупредителна декларация, тъй като „частично обезмасленият прах от щурци“ може да причини алергични реакции при потребители с известни алергии към „ракообразни, мекотели и продукти от тях, както и акари“.

Иначе частично обезмаслен прах, получен от цял домашен щурец Acheta domesticus, може да се използва в редица продукти, като многозърнест хляб и хлебчета, крекери и гризини,

зърнени блокчета, сухи премикси за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени продукти на основата на макаронени изделия, сосове, продукти от преработени картофи, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, пица, продукти на основата на макаронени изделия, суроватка на прах, месни аналози, супи и концентрати за супи или супи на прах, снаксове на основата на царевично брашно, напитки, подобни на бира, шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена, снаксове, различни от чипс, месни заготовки и др.

Преди да одобри консумацията на брашно от домашен щурец, ЕС даде картбланш и на други ядливи насекоми от човека:

изсушена ларва на Tenebrio molitor - жълт брашнен червей, замразена, изсушена и прахообразна форма на ларва на Tenebrio molitor, както и замразени, изсушени и стрити на прах форми на Locusta migratoria - мигриращ скакалец.

Специално брашното от домашен щурец има разрешение да се ползва като нова храна за пробен период от пет години. Производител е фирма от Виетнам, единствена досега подала заявление и след щателни изследвания за безопасна употреба получила одобрение от ЕС.