Образователният министър: Намаляваме текущите оценки за оформяне на срочна от четири на три

Новини
09:11 - 19 Юли 2023
1495
Образователният министър: Намаляваме текущите оценки за оформяне на срочна от четири на три

Минимум три текущи оценки ще са необходими вече за оформяне на срочна. До сега бяха нужни четири.Това заяви образоователният министър проф. Галин Цоков по Нова тв.

С намаляването се давало по-голяма възможност на учителите да оценяват. Според него провеждането на изпитите след седми клас със седмица по-късно нямало кардинално да промени нещата, но било важно в края на учебната година учениците да имат малко повече време за подготовка. "Тази седмица е и за облекчаване на стреса на директори и учители", обясни образователният министър. Външното оценяване в 10 клас няма вече да е в неучебни дни, а както е след четвърти клас. След него продължава образователния процес.

 "Нашата амбиция е от есента да започнем пробни изпити, които да са по интегрални. Например практични задачи, свързани с живота, практиката, обясни той. 

Основният проблем е как да измерим добавената стойност на всеки учител, каза още той. Проф. Цоков припомни, че ще се изискват минимум три текущи оценки, за да се оформи срочна оценка. Сега били четири. Така се давало по-голяма възможност на учителите да оценяват. При изучаването на чужди езици сега били 6-7 оценки.  

Той даде като добър пример, с който можем да се сравняваме държави като Финландия и Естония, където имало много добра подготовка на учители, имало дигитализация на образованието. 

В плана за устойчивост парите за образование били над 750 млн. лева.