Общинар от Перник с къща на Лазурния бряг за 3,6 млн. евро

Имотът на Божидар Живков на френската Ривиера е разположен на три парцела с обща площ близо 4 декара

Икономика
15:05 - 14 Октомври 2021
3226
Общинар от Перник с къща на Лазурния бряг за 3,6 млн. евро

Божидар Живков, общински съветник в Перник, не е декларирал къща, семейна собственост, която заедно със съпругата му притежават във Франция, Манделю Ла Напул – на Лазурния бряг. За имота през април писаха в сайта bird.bg, а КПКОНПИ започна проверка.

БНТ предаде, че комисията на Сотир Цацаров са установили, че имотът е на стойност 3,6 млн. евро и действително не е деклариран от общинския съветник. Декларирано е обаче търговско дружество във Франция, чрез което имотът е закупен.
От КПКОНПИ са установили още, че Живков е пропуснал да декларира и две банкови сметки, които съпругата му Василка Живкова притежава във Франция. В едната имало около 370 хил. евро, а в другата малко на 30 хиляди евро. Имотът на Живков на френската Ривиера е разположен на три парцела с обща площ близо 4 декара, има басейн, а жилищните сгради са две.

От КПКОПНИ не отрекоха информацията ни и заявиха, че проверката спрямо Божидар Живков и неговата съпруга продължава. Установява се произходът на средствата, с които е закупен скъпият имот, както и произходът на парите вложени във френски банкови сметки.

Божидар Живков е известен бизнесмен в региона, акционер в "Минна компания" ЕООД и "Мина Чукурово". Управител е на друга фирма в бранша - "Мини открит въгледобив" ЕАД. Минава за съратник на енергиния олигарх Христо Ковачки.