Обвиниха трима за ексцесиите в Габрово

Гневът на хората избухна, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин

Новини
14:01 - 12 Април 2019
1307
Обвиниха трима за ексцесиите в Габрово

Три бързи досъдебни производства и едно наказателно производство е образувала прокуратурата в Габрово срещу участници във вандалските прояви при протести в града, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тримата заподозрени са на 19, 27 и 28 години. Според обвинението те са пречили на полицейски служители да изпълняват задълженията си. Досъдебното производство е за палеж на две едноетажни постройки, в които не е имало хора.

Трима от протестиращите в Габрово бяха арестувани снощи, като преди това жандармерията попречи на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града. Пострадал е журналистически екип. Оператор на местна телевизия е получил аркада на веждата. Оказана му е медицинска помощ в Габровската болница. Масовият граждански протест, предизвикан от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин, продължи близо 4 часа.

За днес е планирана нова протестна акция. Снощи в града имаше масов граждански протест срещу насилието, който продължи близо 4 часа и започна от централния площад, а после премина в шествие по улиците.

Гневът на хората избухна, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта. Протестиращите вече се разпръснаха, очаква се утре отново да излязат на протест срещу бездействието на институциите, които, по думите им, не могат да гарантират сигурност на гражданите.

Повече от 1200 души изпълниха след 18 часа в четвъртък централния площад пред сградата на Общината, за да протестират срещу бездействието на институциите, което според хората създава усещането за безнаказаност.

По-рано вчера от Община Габрово беше разпредено събарянето на постройки, предвидени за премахването заради опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите обаче, мерките са закъснели.

С възгласи „Оставка“ и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се опитаха да успокоят напрежението.

„В годините назад има несвършена работа и то най-вече по отношение на обществения ред. Категорично решителни мерки по отношение на обществения ред и сигурност на гражданите ще има - това аз ви го обещавам“, подчерта Дончев.

Полицейското присъствие в града е засилено. Има и части на жандармерията, които следят за реда в Габрово.