Очаква се Байдън да обяви освобождаване на нефтения резерв

Заедно със САЩ четирите азиатски икономики съставляват петте най-големи потребители на нефт

САЩ
12:27 - 23 Ноември 2021
2205
Очаква се Байдън да обяви освобождаване на нефтения резерв

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви вероятно утре, че ще освободи част от нефта от стратегическия резерв на страната, за да въздейства върху цените на енергоносителите, съобщи агенция Блумбърг. По информация на агенцията, подобни изявления се очакват от страна и на други държави.

Преди дни Индия отхвърли молбата на американската администрация да разгледа възможността за освобождаване на част от стратегическите запаси от нефт и да ги продаде, за да намали цените на световния пазар.

Администрацията на Джо Байдън се обърна по-рано към управляващите в Южна Корея, Китай, Индия и Япония с искане да разгледат възможността за продажба на част от нефта от техните стратегически запаси, въпреки че според законодателството в тези държави стратегическите резерви от нефт не са предназначени за продажба.

Вашингтон предложи да се предприемат координирани действия, за да се постигне намаляване на цените на енергоносителите и по този начин да се подпомогне възстановяването на световната икономика.

Заедно със САЩ четирите азиатски икономики съставляват петте най-големи потребители на нефт в света. Стратегическите петролни запаси на Индия са 39 милиона барела. В САЩ те достигат 714 милиона барела, в Китай - 475 милиона барела, в Япония - 324 милиона барела, в Южна Корея - 71 милиона барела.