Очаква се труден сезон по морето 

Няма работници, туристите бягат в Турция и Египет

Новини
12:03 - 25 Март 2019
1331
Очаква се труден сезон по морето 

Труден се очертава да е летният сезон се по Черноморието. Спадът в ранните записвания от някои държави достигна до над 20%, съобщава bTV. 

След 3 години ръст и рекордни приходи, това лято ще бъде предизвикателство. До момента най-голям е спадът в ранните записвания от Русия и Германия съответно между 15 и 25%. Ръст се наблюдава от Холандия, Украйна. 

Kaто цяло прогнозите не са благоприятни - в най-оптимистичния вариант това лято чуждите туристи ще са колкото миналото. В песимистичния - спадът ще е с 10 на сто. Министерството на туризма прогнозира спад на туристите с около 3%.

В последната година приходите от туризъм достигнаха рекордните над 8,2 милиарда лева. Заради завръщането на Египет и Турция на сцената туристите у нас ще намаляват, очакват експерти.

 

Преди началото на активния сезон хотелиерите и ресторантьорите са изправени пред стар проблем – наемането на квалифициран персонал. Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи, писа вече Lupa.bg.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова. От бизнеса обаче се оплакват, че те не са особено ефективни работници и дори се опитват да изнудват работодателите за по-високи от договорените заплати.