Очаквано! Фандъкова се кандидатира за 4-ти път за кмет на София

Градоначалничката продължава проекта за зелена столица, метрото остава основна задача

Актуални новини
13:08 - 02 Септември 2019
4867
Очаквано! Фандъкова се кандидатира за 4-ти път за кмет на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще се кандидатира за кмет на София за четвърти мандат.

"Взех своето решение да се кандидатирам се за нов мандат. София се променя през последните 10 години не с приказки, а с работа", обяви решението си Фандъкова докато проверяваше третата линия на метрото.

Градоначалничката обяви три основни приоритета - развитието на кварталите, с обновяване на малките улици и изграждане на паркинги. Тя ще направи всичко по силите си, за да продължи столицата да се развива като зелен град. Предстои изграждането на 8 нови паркове и зелен пояс около София.

Не на последно място ще е дигитализацията. Метрото обаче остава най-големият проект и развитието му ще продължи, обеща Фандъкова.

Фандъкова е български учител и политик от ГЕРБ. Преди да стане градоначалник на столицата е била заместник-кмет на Столична община (2005 – 2009) и министър на образованието (2009).

За първи път печели кметските избори в столицата на 15 ноември 2009-а. На 23 ноември тя стана първата жена кмет на София, след като положи клетва. 

Завършила е 35-а руска езикова гимназия „Добри Войников” и Руска филология в СУ. След това работи като учител (от 1985) и директор (от 1998) във Втора немска гимназия - 73-о ОУ „Владислав Граматик” в София.

На 5 юли 2009 г. Фандъкова е избрана за депутат от ГЕРБ, но не се задържа дълго, защото на 27 юли става министър на образованието в кабинета на Бойко Борисов.

През септември 2009 г. ГЕРБ номинира Фандъкова за кмет на мястото на освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост в Столичната община.

Подкрепа за нейната кандидатура тогава заявиха и по-малките десни партии СДС и ДСБ. Печели изборите с 67% от подадените гласове.

В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за нов мандат за кмет на Столична община и на 23 октомври 2011 г. отново сяда в кметското кресло. През октомври 2015 печели изборите за София за трети път.

Сега Йорданка Фандъкова се кандидатира за 4-и мандат. 

Снимки: Агнес Методиева