Очевидец разказва за трагедията в Чикаго

Новини
21:49 - 13 Октомври 2019
6814
Очевидец разказва за трагедията в Чикаго

"Чухме пет изстрела, видяхме труп на терасата. С племенникът ми се обадихме в полицията", така описа кървавите събития от събота вечер съседка на убитите в Чикаго българи. 

Жената познава разстреляното семейство, като част от хората били родом от Габрово, а други от София. Към момента от Съдебна медицина съобщават само едно от имената на жертвите - Цветанка Костадинова. Светла и Ивайло пък са другите убити по думите на съседите. 

Припомняме, че убити в дома си по време на вечеря са общо четирима души, а един е ранен. Трима са българи, един е американец. Пострадалият пети човек е в тежко състояние в болница в Чикаго. Палачът е  67-годишен поляк. Мъжът е строителен работник, който живеел в същия комплекс на улица „Уест Ървинг Парк” в Чикаго от 15 години и познавал жертвите. Полякът е арестуван.

В събота вечерта той излязъл от своя апартамент и отишъл до жилището на съседите си българи. „Когато той влязъл в апартамента на съседите си, четиримата души вечеряли. Все още не знаем защо, но мъжът започнал да стреля и убил четиримата.”, каза пред медиите зам. шефът на полицията Антъни Рико по БТВ.

„Той отишъл на третия етаж и влязъл в спор с друга жена, която също живеела в сградата и стрелял по нея.”, каза още Рико. Жертвите са жена на 66 години, мъж на 61 години, жена в края на 30-те години и мъж в края на 40-те. Те са починали от огнестрелните рани. Друга жена е в критично състояние в местна болница. Според информацията, с която разполагаме, четирите жертви са българи. Властите са открили оръжието на престъплението – личният пистолет на предполагаемия извършител. Той е арестуван. Според тях той е имал проблеми с контрола върху гнева си и преди е влизал в пререкание със съседите си.

„Знаем, че са имали предишни инциденти, които не са били докладвани на полицията, които включват вдигане на шум, размяна на лоши погледи и дори сблъскване един с друг. Знаем, че жертвите и убиецът са имали минало. Знам, че те са били на прицел, не е случайно.”

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут също коментира убийството в „Туитър”. Тя написа, че въпреки че стрелбата е „ужасяваща и почти необяснима, но се случва твърде често - не просто тук, но и в цялата страна". 

Не е известно към момента жертвите да са били в конфликт с нападателя. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева следи случая още от самото му начало като е дала по случая указания на генералния ни консул в Чикаго. Генералното ни консулство в Чикаго е във връзка с местните власти и е готово да оказва необходимото съдействие, пише trafficnews.bg.