ОЧЕВИДЕЦ: Жан Виденов ревал на Русия за пари

Социалистът обещал да ги върне, ако стане премиер, после се покрил

Личности
15:06 - 30 Юни 2022
7137
ОЧЕВИДЕЦ: Жан Виденов ревал на Русия за пари

Просията на копейки от Москва за правене на политика у нас се оказа унижение с традиции. Спряганият като руска подлога Костя Копейкин не е първият, ревал за пари на матушка Русия – преди повече от четвърт век Жан Виденов просил рубли, за да вземе властта и да седне в стола на министър-председателя.

Това твърди Петър Бояджиев, очевидец на бурните събития от 1995-а и един от малкото истински дисиденти. В свой пост във фейсбук антикомунистът написа следното (правописът е запазен, б.ред.):

 Чета, че пълномощният министър на Руската Федерация в София Филип Воскресенски е сред 70-те изгонени. Имам спомен, че този пост се заема винаги от човек на руските служби. Ще споделя личен опит.

През 1994-95, както се знае, бях един от най-доверените на Председателя на парламента. Тогавашният пълномощен министър, мисля се казваше Мурадов, го мернах няколко пъти да посещава Председателя. Аз нямам навик да питам освен, ако желаят да ми кажат.

И така един ден Сендов, ме покани по време на разговорите си с него. Петьо, вижте се по подробно с господина, защото Жан е забъркал някаква голяма каша и той ме моло да я оправя.. Е, видяхме се да обядваме и човекът казва следното.

Г-н Бояджиев, преди изборите Жан Виденов ме помоли да му осигуря пари от Русия за изборите. Обеща ни, че като вземе власта ще ги върне. Аз свърших работата и той получи парите.Бяха много. Той взе власта, ама сега бяга по тъча и се ослушва.

Моите началници ще ми отрежат главата за такъв провал, трябва да помогнете със Сендов. Намесих се. Николай Добрев и други подивяха, но наистина възстановиха парите и то с горница през Нефтохимът.

Така действат братушките вече от десетилетия. А това което пиша не е една леля казва, а личен опит. Много, много съм видял през тези нещастни 30 години за България.

Говоря за периодът, когато можех да виждам нещата в кухнята. А преди това разбира се можех да виждам и понасям само последствията. Та такива ми ти работи за защитаваните от Нинова руснаци. Ами и на нея са помагали с парички както и на Жан Виденов.