Офертата на Макрон: Екстри за Северна Македония и Албания извън ЕС

Франция предлага финансова помощ и пакети за европазарите срещу отказ от Блока

Новини
13:06 - 24 Октомври 2019
1394
Офертата на Макрон: Екстри за Северна Македония и Албания извън ЕС

Франция е стартирала неофициални дипломатически консултации с отделни страни от Западните Балкани, като предлага привилегировано специално партньорство, вместо пълноправно членство в ЕС, съобщава вестник "Независне новине" от Баня Лука.

Идеята на Париж е на държави от Западните Балкани да се предложи финансова помощ, специални пакети за достъп до европейските пазари и други предимства в замяна за "тих отказ" от пълноправно членство в ЕС, предаде БТА.

Заради твърдата позиция на Франция по отношение на членството на Северна Македония и Албания, тя е под  натиск от страна на европартньорите на срещата на ЕС на високо равнище през март догодина да промени становището си и да одобри дата за старт на преговорите с двете държави. Всички останали проблеми пък да се решават с отварянето на преговорите.

Затова изборите в Северна Македония са насрочени за април - за да се види дали през март все пак ЕС ще одобри продължаване на процеса на присъединяване, отбелязва вестникът.

Преди десетина години Германия направи подобно предложение на Турция, като й обеща "привилегировано партньорство" вместо членство, но тогава това бе разбрано като елегантен начин за отказ от приемане на страната в ЕС.