ОГНЕН АД: Горските пожари обхванаха цяла Европа

Очаква се високите температури да нараснат още в сряда и дори да надхвърлят 44 градуса по Целзий в някои области

ЕС
10:14 - 26 Юли 2023
1543
ОГНЕН АД: Горските пожари обхванаха цяла Европа

Европа е в огнен капан - все повече страни се борят упорито със смъртоносни горски пожари, а експертите предупреждават, че в следващите дни температурите ще се покачват.

Разразилите се пламъци в Гърция взеха три жертви. Министерството на отбраната обяви тридневен траур във въоръжените сили заради пилотите, които загубиха живота си при гасенето на пламъците над остров Евбея. 34-годишният командир Христос Мулас и неговият втори пилот, 27-годишният Перикъл Стефанидис, станаха жертви на бушуващия от седмица насам огън на гръцките острови.

"Очаква ни трудно лято. Единственото спасение е да спре вятърът", обясни на извънредно заседание на Министерския съвет премиерът Кириакос Мицотакис и допълни, че държавните органи в цялата страна остават в повишена готовност за реакция при риск от нови пожари, причинени от екстремните температури.

Стотици пожарникари, подкрепени от сили от Турция и Словакия, се борят с огъня, който бушува на островите Родос, Корфу и Евбея от сряда и се разпространява заради горещото и ветровито време, докато туристи са евакуирани със самолети.

Мицотакис каза пред министри във вторник, че следващите дни ще бъдат трудни, а времето може да се подобри в четвъртък.

В момента активните пожарите там са 53. Основно в Родос и Корфу - на три фронта. Те са в селата Луцес, Имеролия и Сики. Хората бяха евакуирани в посока към пристанището Касиопи.

Очаква се високите температури да нараснат още в сряда и дори да надхвърлят 44 градуса по Целзий в някои области. Кметът на Родос съобщи във Facebook, че регионът е изправен пред безпрецедентно бедствие. Прокурор е наредил проверка на причините за пожарите и готовността и реакцията на властите, предава ERT. Телевизията съобщи, че около 10% от земята на острова е изгоряла.

Гасенето продължава със сухопътни пожарникари, шест самолета и четири хеликоптера.

Властите съветват всички почиващи да напуснат страната.  Вече около 3000 летовници са се прибрали у дома със самолет. Туроператорите отменят предстоящи пътувания.