Огнян Минчев към Сиромахов: 7/8 и пада цялата държава

Политика
13:17 - 16 Април 2021
3172
Огнян Минчев към Сиромахов: 7/8 и пада цялата държава

Пост на Иво Сиромахов - един от сценаристите на Слави Трифонов, разбуни духовете във Фейсбук. Сиромахов написа, че човек харесва мажоритарната система, само докато влезе в парламента. Позицията му остана неразгадана и мнозина се чудеха какво точно има предвид, след като той самият е част от екипа, който настояваше за мажоритарна система. 

Ето как обаче политологът Огнян Минчев коментира думите на Сиромахов:

„Разликата между избирателната система (както и всички други институционални процедури на държавата) и Тайсън кючек е в това, че

при зле обмислена смяна или промяна - "7/8 и ще си паднала" - пада цялата държава или важни части от нея. Нашата държава и без това е паянтова - хайде да не я събаряме на юруш!

P.S. За любознателните - има една комисия на Съвета на Европа, Венецианска комисия й викат, тя не препоръчва сериозни промени в избирателните закони и правила за следващия изборен цикъл. Счита се, че промени трябва да се правят с дългосрочни съображения - най-рано за по-следващите избори. Ние досега не сме спазвали тази препоръка. Така ли ще я караме пак?”