Огнян Минчев: Очевидно има стопляне на отношенията между ГЕРБ, ДПС и Румен Радев

Президентът се явява като фигура, която е готова да служи на статуквото, коментира политологът

Новини
19:01 - 22 Март 2024
3516
Огнян Минчев: Очевидно има стопляне на отношенията между ГЕРБ, ДПС и Румен Радев

Очевидно има стопляне на отношенията между ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев. Радев се явява като фигура, която е готова да служи на статуквото. Това каза в "Лице в лице" по bTV политологът проф. Огнян Минчев.

По думите му, действието на Мария Габриел, която според ПП-ДБ е представила несъгласуван състав на Министерски съвет пред президента, е контрапродуктивно. "Не можеш да поставиш пред свършен факт другата страна", подчерта политологът.

Относно основната ябълка на раздора - регулаторите и съдебната система, проф. Минчев коментира, че всичко му се струва много елементарно - "моите хора срещу твоите хора". По думите му споровете между ГЕРБ и ПП-ДБ възникват точно заради това. 

"Целта на занятието е хора на едната страна да бъдат заменени с хора на другата страна",

смята той.

Проф. Минчев обясни и защо евентуални избори са така демонизирани, въпреки че са основен стълб на демокрацията. "Резултатът от непосредствени избори ще бъде, ако не идентичен, то близък с настоящето разположение на силите. Статуквото би могло да се промени. Само че

антисистемни партии могат да увеличат присъствието си и това да направи договарянето на коалиция още по-трудно".

"Привличането на Мария Габриел беше привличането на европейско безспорно лице, не мисля, че е прекратена необходимостта от това Габриел да продължава да играе тази роля, тя трябва да е приемлива фигура за ПП-ДБ. Асен Василев винаги е заемал позиция, отклоняваща се от общата позиция дори на собствената си партия и коалиция, гласувал е в парламента по начин, различен от гласуването на мнозинството от своите колеги", коментира още проф. Огнян Минчев.