Окончателни оправдателни присъди по казуса с тютюневия склад в Пловдив

Новини
12:37 - 04 Февруари 2022
1314
Окончателни оправдателни присъди по казуса с тютюневия склад в Пловдив

Върховният касационен съд (ВКС) постанови окончателни оправдателни присъди за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив.

Сагата с тютюневия склад започна през 2016 г., когато в почивен ден багери започнаха разрушаването на културната ценност с идеята на мястото й да бъде изградена модерна сграда. Събарянето беше спряно с жива верига и намесата на институциите. Последваха съдебни дела, а междувременно внушителната постройка, вдъхновила Димитър Димов, за романа "Тютюн", остана полуразрушена.

Под съдебна отговорност бяха подведени двамата съсобственици на фирма "Одрин 8" ЕООД-Пловдив, която притежава някогашния тютюнев склад.

Окръжният и Апелативният съд в Пловдив излязоха с оправдателни присъди по всички повдигнати обвинения. Сега решенията са потвърдени и от най-високата инстанция.

В мотивите си ВКС приема, че с оправдаването на подсъдимите по повдигнатото им обвинение за извършено престъпление материалният закон е приложен правилно. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

През миналата година беше постигнато съгласие от собствениците на полуразрушения склад, община Пловдив и Националния институт за паметниците на културата сградата да бъде ремонтирана, реставрирана и частично надстроена. Издаденото от община Пловдив разрешително за строеж предвижда преустройство на две от трите опожарени сгради, от които в момента стърчат само фасади.