Окончателно: Гласуват Пакет "Мобилност" на 1 април

Европейски превозвачи свикват контрапротест с искане промените да влязат в сила

Свят
10:45 - 27 Март 2019
2511
Окончателно: Гласуват Пакет "Мобилност" на 1 април

Европейският парламент отложи за 1 април гласуването на промените от Пакет "Мобилност" за превозвачите. Окончателното решение е взел президентът на институцията Антонио Таяни, след като отложи вота, предвиден за днес. 

Таяни обясни, че заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Той отбеляза, че са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове. Таяни поясни, че при подобно количество текстове възможностите за допускане на грешки при гласуването са твърде големи. Парламентарните групи вече признаха, че разделението сред евродепутатите по промените в правилата е голямо.

Междувременно Федерацията на европейските превозвачи съобщи, че свиква в Брюксел шествие с искане за промяна на правилата за тяхната работа. Според изданието "Политико" в проявата се очаква да участват около 5000 души, които настояват Европейският парламент да приеме спорните промени на правилата за международните пътни превози.

По данни от сайта на федерацията вчера в контрапротеста им се е включила и Карима Дели - председател на парламентарната комисия по транспорта. От организацията поясняват, че целта им е преодоляването на т.нар. социален дъмпинг и експлоатацията в ЕС и отбелязват, че цяла година се борят за приемането на пакета.