Олимпийският огън отплава към Париж

Спорт
15:34 - 29 Април 2024
2877
Олимпийският огън отплава към Париж

Олимпийският огън от Париж 2024 г. отплава за Франция в събота на борда на тримачтов кораб за да отбележи последния участък от щафетата преди церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли.

Корабът "Белем", построен през 1896 година, напусна сутринта пристанището на Пирея за 11-дневно плаване и ще пристигне в южния град Марсилия, основан от гръцките заселници във Фокея около 600 г. пр.н.е., на 8 май.

Организаторите на Игрите в Париж получиха огъня в петък на церемония на стадион "Панатенаик" в Атина, мястото на първата модерна олимпиада през 1896 г., след запалването миналата седмица в древна Олимпия, което постави началото на 11-дневна гръцка щафета.

След кратка церемония в Пирея корабът отплава за Франция. Около 150 000 зрители се очаква да присъстват на церемонията в старото пристанище на Марсилия, което ще бъде домакин на олимпийските състезания по ветроходство и ще бъде началото на 68-дневната френска факелна щафета в цялата страна.

Последният факелоносец в Марсилия ще се качи на покрива на стадион "Велодром" на 9 май, а щафетата ще завърши в Париж на 26 юли със запалването на олимпийския котел по време на церемонията по откриването на Игрите по река Сена.