Олио и сирене пак поскъпнаха

Притесненията сред домакинствата започват да нарастват от очаквания бум на цените на хляб и парно

Новини
10:07 - 14 Август 2022
5292
Олио и сирене пак поскъпнаха

Цените на хранителните стоки на едро в страната са се повишили тази седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

На по-висока цена се е търгувало олиото. Кравето сирене вече трайно остава над нивата от 10 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се продава за над 15 лева за килограм, съобщи БНР.

Не се отчита промяна при цената на пакетче краве масло от 125 грама. Поевтиняло е обаче, пилешкото месо, както и брашното тип "500". Поскъпнали са пък захарта, оризът и яйцата.

Пилешкото се вдигна с 43% за година, само за храна на човек са нужни 483,60 лв.
Повишили са се и цените на повечето плодове на пазара - ябълките, лимоните, прасковите и кайсиите. Поскъпнали са оранжерийните краставици и картофите.

Спад в цените обаче, че наблюдава в цените на оранжерийните домати и морковите.

Въпреки че е почивен ден в разгара на лятото, темата за цената на природния газ и парното продължава да е гореща. Причината - рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Aсоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат двойно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

В същото време производители предупредиха, че цената на хляба пак тръгва нагоре - с 8 до 10 процента, заради газа. Нулевото ДДС не можело да компенсира шоковото поскъпване на синьото гориво. Повишената с рекордните 60 процента цена на природния газ ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса.

Хлебопроизводители са категорични, че поскъпването на газа неминуемо ще се отрази на цената на хляба. Прогнозите на брашна са, че и много фирми ще се откажат да работят, заради невъзможността да покрият разходите си.

Хлебозаводът в Белослав работи изцяло с природен газ. Сметките им показват, че след като нулевият ДДС на хляба стабилизира цената, шоковото поскъпването на газа отново ще я повиши. Димитър Петров е хлебопроизводител. Според изчисленията му поскъпването на насъщния ще е с между 8 и 10 процента. „Ще преценим кога и с колко трябва да вдигнем цената”, добавя той.

Рекордно скъпият природен газ ще доведе до оттегляне на хлебопроизводители от пазара – смятат от бранша. А алтернативата за работа на ток не е по джоба на всеки производител. Очакванията, че до края на годината някои фирми ще затворят, са реални, смята Мариана Кукушева от Националната асоциация на хлебопроизводителите.

Притеснения има и сред домакинствата. Все по-чести откази от отопление на газ и рекордно търсене на климатици отчитат в Казанлък през последните седмици.

В същото време топлофикационните дружества са готови да поискат двойно по-високи тарифи от януари, за да издържат на новото поскъпване на газа. „Буквално вървим към удвояване на цените - като прогноза говорим”, казва Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите. Оттам са убедени, че има един вариант, който да подпомогне и бизнеса, и потребителите.

На този етап все още няма решение на служебното правителство дали отново ще има помощи за газа. А по думите на Кремен Георгиев ако се стигне до най-лошия сценарий - липса на синьо гориво, топлофикациите могат да издържат на мазут не повече от 10-15 дни по време на отоплителния сезон.

По-скъпият газ ще увеличи дълговете на топлофикация-София. Прогнозата е на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Общината в София готви и мерки за намаляване на потреблението през зимните месеци.