Омбудсманът алармира за нови проблеми в столичния градски транспорт

Новини
10:40 - 07 Април 2023
1757
Омбудсманът алармира за нови проблеми в столичния градски транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което алармира, че в институцията продължават да постъпват жалби от граждани, свързани с последните изменения в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт. 

Проблемите са свързани с превозните документи при пътуване на пенсионери и лица над 68-годишна възраст, на хора с определени над 71% вид и степен на увреждане и за граждани, закупили билет от водача на превозното средство. 

Пенсионери и лица над 68-годишна възраст се жалват, че не могат да се възползват от преференциалните цени на картите, защото постоянният им адрес е в друго населено място.

Ковачева подчертава, че тези хора на практика са неравно третирани на „териториален принцип“

В жалбите на хората с над 71% вид и степен на увреждане се отбелязва, че увеличението на цените за тях е значително и не е съобразено със затрудненията им в условията на сериозна инфлация и влошена икономическа среда, посочва още общественият защитник. Ковачева подчертава, че с рязкото увеличение на цената от 70%

не се отчита високите нива на безработица при хората с увреждания, доказаната бедност, лишения и затруднения, с които те са принудени ежедневно да се борят. 

„В качеството си на застъпник за правата на гражданите в неравностойно положение, част от които несъмнено са хората с увреждания, бих искала да отбележа, че с определянето на значително по-високи цени на абонаментните карти се създават предпоставки за отнемане права и възможности, които през годините са помагали на хора с увреждания в усилията им да водят активен, независим и достоен живот.

Приетата цена на картите създава условия за засилване на изолацията на гражданите с намалена подвижност,

предвид останалите съществуващи архитектурни бариери в градската среда“, категорична е проф. Ковачева и напомня, че България има отговорности по ратифицираната Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания.

Другият проблем, за който омбудсманът пише, е свързан с валидирането на билети за еднократно пътуване без право на прекачване, които са закупувани от водача. Оказва се, че шофьори продават билет за еднократно пътуване без право на прекачване, за който се изисква задължителна валидация, а при неспазване на това задължение при проверка от контрольорите гражданите са принудени да си закупят билет в размер на 40 лв. за невалидирано пътуване. 

Ковачева отправя препоръка да се вземат необходимите мерки, така че водачите на превозни средства в столичния градски транспорт да продават билети – фискален документ. Настоява и за осигуряване на възможности за хората в уязвимо положение да пътуват с градския транспорт в София на подходящи цени, съобразени с възможностите и затрудненията, които срещат заради сериозно нарастващата инфлация.