ООН: Изчезват 1 милион видове на Земята

Унищожаването на биоразнообразието влияе директно върху човешкия живот

Актуални новини
14:10 - 24 Април 2019
3568
ООН: Изчезват 1 милион видове на Земята

Близо 1 милион растителни и животински видове са застрашени от изчезване, се посочва проектодоклад на ООН за биоразнообразието.

На среща в Париж от 29 април до 4 май Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното разнообразие и екосистемните услуги (IPBES) ще обсъди първата от 15 години оценка на екосистемите в света. Състоянието на биоразнообразието е толкова обезпокоително, колкото и глобалното затопляне.

Докладът е с обем 1800 страници. По него са работили 150 експерти от 50 държави три години. Резюмето към него ще бъде обсъдено и прието от 130-те държави-членове на междуправителствената платформа.

От сега съществуващите около осем милиона вида, от които 5,5 милиона са насекоми, между „половин и един милион ще бъдат застрашени от изчезване, много от тях през следващите десетилетия”. Само за изминалите 500 години човекът вече е допринесъл за изчезването на най-малко 680 вида гръбначни животни.

Унищожаването на биоразнообразието влияе директно върху човешкия живот. Храна, енергия, медикаменти, „това, което хората взимат от природата, е много важно за съществуването им… и в повечето случаи не е напълно обновяемо”.

Повече от два милиарда души по света се отопляват на дърва, четири милиарда души пият билки за лечение, а 75% от земеделските култури се опрашват от насекоми.

Човешките дейности са основната причини за намаляване на биоразнообразието.

Три-четвърти от земната повърхност, 40% от морската среда и половината от реките са „сериозно изменени” от хората. Най-засегнати са местата с бедно и зависимо от природните ресурси население, които са най-уязвими и спрямо глобалното затопляне.