ООН изключи Иран от Комисията по статута на жените

Свят
14:31 - 15 Декември 2022
1753
ООН изключи Иран от Комисията по статута на жените

Икономическият и социален съвет на ООН (ИКОСОС) реши да изключи Иран от Комисията на ООН по статута на жените половете заради бруталното потушаване на протестите в страната, съобщава Радио "Свободна Европа".

Вчера 29 от общо 54-те страни членки подкрепиха предложената от САЩ резолюция за изключване на Иран от Комисията за остатъка от нейния мандат 2022-26.

Осем страни гласуваха "против", а 16 се въздържаха. За приемане на резолюцията, лишаваща незабавно Техеран от членството му в комисията, беше необходимо обикновено мнозинство.

Противниците на резолюцията, сред които Русия и Китай, отбелязаха, че Иран е бил избран в органа и изключването му създава "опасен прецедент". Преди гласуването Русия заяви, че иска становище от правни експерти на ООН за това дали ИКОСОС има правно основание да изгони Иран.

Комисията на ООН за статута на жените, създадена през 1946 г., е основният глобален междуправителствен орган, посветен изключително на насърчаването на равенството между половете и овластяването на жените. Неговите 45 страни членки се избират за четиригодишен мандат от ИКОСОС.

Предложената от САЩ резолюция беше мотивирана от продължаващите брутални репресии на иранските власти срещу мирни демонстранти, които започнаха своите антиправителствени протести през септември след смъртта на 22-годишна жена, задържана от моралната полиция.

По данни на правозащитни организации властите са арестували хиляди протестиращи, а близо 500 са загинали и стотици други са били ранени по време на размириците. Съдът в Иран е произнесъл 11 смъртни присъди във връзка с протестите, като до момента са извършени две екзекуции.

В текста на резолюцията се посочва, че иранските лидери "непрекъснато подкопават и все повече потискат човешките права на жените, включително правото им на свобода на изразяване, често с използване на прекомерна сила".

Добавя се, че правителството на Иран прави това, "като прилага политики, грубо противоречащи на човешките права на жените" и мандата на комисията.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан нарече гласуването "още един знак за нарастващия международен консенсус относно Иран и исканията за отговорност".

Съливан заяви, че Съединените щати работят и неговите съюзници и партньори ще държат Иран отговорен "за злоупотребите, които извършва срещу собствения си народ, особено срещу мирни протестиращи, жени и момичета, за насилието, което позволява срещу украинския народ, както и за неговите дестабилизиращи действия в региона на Близкия изток."

Той също така отбеляза, че през последната седмица САЩ са наложили поредица от санкции, насочени срещу финансирането на тероризма от Иран, нарушенията на човешките права, свързани с протестите, и предоставянето на дронове на Русия за атаки срещу критична инфраструктура на Украйна.