ООН отделя 100 милиона долара за хуманитарни кризи

Свят
12:21 - 20 Февруари 2024
823
ООН отделя 100 милиона долара за хуманитарни кризи

Организацията на обединените нации съобщи във вторник, че отпуска 100 милиона долара за подпомагане на слабо финансирани хуманитарни кризи в седем държави, включително Демократична република Конго (ДРК), Судан и Сирия.

Финансирането, извлечено от Централния фонд за реагиране при извънредни ситуации на ООН (CERF), е сред най-малките през последните години, тъй като хуманитарните организации се борят да привлекат дарения на фона на вълна от хуманитарни кризи.

"Това отразява намаленото финансиране, което CERF получи през 2023 г., което е най-ниското му ниво от 2018 г., и ужасната реалност, че донорското финансиране не успява да се справи с нарастващите хуманитарни нужди", се казва в изявление на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), която управлява спешният фонд.

Глобалните нужди от помощ достигнаха връх от почти близо 57 милиарда долара през 2023 г., тъй като конфликти, включително войната между Израел и Хамас, избухнаха по целия свят, според OCHA.

Миналия месец беше заявено, че несъответствието между финансови нужди и ресурси е достигнало безпрецедентно ниво от 35 милиарда долара в неудовлетворени призиви за финансова подкрепа.

В допълнение към ДРК, Судан и Сирия, отпуснатият фонд за извънредни ситуации ще бъде използван и за финансиране на отговора на кризата в Чад, Нигер, Ливан и Хондурас.