ООН: Жилището е въпрос на живот или смърт в условия на пандемия

Близо 1,8 милиарда души в света са без подслон или живеят в неадекватни жилища

Свят
17:04 - 18 Март 2020
1372
ООН: Жилището е въпрос на живот или смърт в условия на пандемия

Експерт на ООН по човешките права призова днес страните да вземат извънредни мерки, за да се гарантира, че всички хора имат подходящо жилище по време на пандемията, защото това е въпрос на живот или смърт, предаде Франс прес.

Жилището се е превърнало в първата отбранителна линия в борбата срещу коронавируса. Рядко жилището е било толкова жизненоважно, заяви специалният докладчик на ООН по правото на жилище Лейлани Фарха, цитирана в комюнике.

Тази канадка е независим експерт, която изпълнява задачи на ООН, но не говори от името на организацията, уточни АФП. Фарха призовава страните да вземат спешни мерки и да не допуснат да има хора без подслон в условията на пандемията от коронавирса, след като редица страни поставиха населението си под карантина.

Дълбоко съм обезпокоена за две групи от населението. Първата са хората, които живеят в центровете за спешно настаняване, в центровете за бездомни или за временен подслон. Втората са хората, които могат да загубят работата си и да се изправят пред икономически трудности, които пък да доведат до просрочвания по ипотечни плащания и наеми и в крайна сметка до насилствено извеждане от жилища, пояснява Фарха.
Според нея близо 1,8 милиарда души в света са без подслон или живеят в неадекватни жилища, често пренаселени и без достъп до вода и санитарна система. Това ги прави особено уязвими за вируса, защото тези хора често страдат от различни здравни проблеми.

Новият коронавирус причини смъртта на над 7800 души в света от разпространението си, започнало през декември миналата година. Това сочи равносметка на АФП, направена според данни на официални източници.