Опа! Румъния силна в Европа

Новини
14:21 - 17 Септември 2024
1688
Опа! Румъния силна в Европа

За първи път след присъединяването си към Европейския съюз Румъния получи поста заместник-председател на Европейската комисия и един от най-важните ресори, заяви днес румънският премиер Марчел Чолаку в коментар на предложения състав на новата Европейска комисия (ЕК), предаде агенция Аджерпрес.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен представи днес структурата на бъдещата ЕК и разпределението на отговорностите на новите еврокомисари. Румънката Роксана Мънзату е предложена за заместник-председател на Комисията с ресор хора, образование и умения, пише БТА.

„Важен портфейл, който ще управлява една пета от бюджета на ЕС, по-точно 235 млрд. евро. На практика Румъния става част от решенията в Европейския съюз. Г-жа Роксана Мънзату, номинирана от Румъния за европейски комисар, ще координира както областите на образованието и социалната политика, така и програмите за финансиране, свързани с тези области, а именно Европейския социален фонд+, Социалния фонд за климата и Еразъм+", написа румънският премиер Марчел Чолаку във Фейсбук.

По думите му „усилията на румънците са получили заслужено признание и чрез този портфейл, който съчетава значителна политическа тежест и значителни средства на ЕС, със солиден законодателен и политически потенциал и съществен достъп до службите и агенциите на Комисията".

Чолаку посочва, че в момента Румъния е представена на най-високо равнище в ръководството на ЕС чрез Роксана Мънзату и Виктор Негреску, който е заместник-председател на Европейския парламент. Премиерът припомни, че друг румънец – Драгош Беня, е председател на една от най-важните комисии в ЕП - комисията за регионално развитие.

„Тези важни позиции, заемани от Румъния чрез членове на европейското социалдемократическо семейство, ясно представляват първото по рода си признание на ролята и значението на нашата страна в Европейския съюз", коментира румънският премиер.