Опашки за ваксини се извиха пред "Пирогов"

Общество
17:02 - 19 Февруари 2021
4086
Опашки за ваксини се извиха пред "Пирогов"

Дълги опашки за ваксини се извиха пред Институт "Пирогов" в първия ден от т.нар. "свободно ваксиниране", видя репортер на Lupa.bg. Пред Медицинския център и при фургона за поставяне на иглите има десетки желаещи да се имунизират срещу COVID-19. Вчера шефът на болницата проф. Асен Балтов обяви 3 дни от днес до неделя включително, в които всички с мерак да се ваксинират, могат да го сторят, но без право на избор. Там се администрират единствено дози от т.нар. "Оксфордска ваксина" - на AstraZeneca. 

Векторният флакон, макар непредпочитан от мнозина заради данните за по-слаб имунен отговор при по-възрастните пациенти, всъщност се оказа първи избор за хората пред "Пирогов". 


Една от първите имунизирани за деня - на 73 години. 

Как протича на практика ваксинирането? Репортери на Lupa.bg се имунизираха по този ред още снощи.

Специалистите от "Пирогов" първо мерят температурата, снемат анамнеза за състоянието на пациента, връчват му прословутото "информирано съгласие", в което той описва личните си данни. А след това го разпитват какви медикаменти приемат, както и дали са проявявали предимно медикаментозни алергии в миналото. 

На базата на общото състояние и температурата се преценява и дали човек е подходящ кандидат в момента за ваксината. Следва почти неусетно боцкане и мигновеното освобождаване на пациента след връчването на картона му с предписание кога да бъде поставена втората игла. Той може да остане на територията на лечебното заведение 20-на минути, за всеки случай, ако прояви алергична реакции. 

Първите странични реакции се очакват около 12-я час след поставянето на дозата. Включват болки в ставите и мускулите, главоболие, треска, замъглено зрение, повишена температура и общо неразположение. Обикновено отшумяват в рамките на няколко дни, последните - до 1 седмица.