Оправдан!

Всички обвинения за допинг аферата на Яник Синер отпаднаха

Спорт
16:43 - 10 Септември 2024
3441
Оправдан!

Световната антидопингова агенция (WADA) не обжалва решението на Спортния арбитражен съд (SAC) в Лозана, по делото за присъдата срещу италианския тенисист Яник Синер заради допинг скандала. С това Синер е оправдан по всички обвинения.

Припомняме, че Синер два пъти даде положителна проба за забраненото вещество клостебол, но отстраняването му веднага беше отменено.

Както и е известно, италианецът даде два положителни допинг теста по време на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс през месец март. Синер избегна дисквалификация, но в същото време беше лишен от точки за ранкинлистата и паричната награда, спечелени в тази надпревара.

Отказът на WADA да обжалва означава, че италианецът няма да бъде признат за виновен в нарушаване на антидопинговите правила.

Италианецът даде положителна проба за забранено вещество по-рано тази година. Откритата субстанция е в минимални количества и Синер твърди, че тя е навлязло в тялото му по невнимание. Защитата му беше подкрепена от подробни научни доказателства, които убедиха трибунала в неговата невинност.

Решението на трибунала, обявено миналия месец, заключаваше, че Яник Синер няма вина и му беше позволено да продължи да се състезава, докато делото тече.

Синер триумфира на US Open, като спечели втора титла от турнирите от Големия шлем през тази година, но трябваше да изчака известно време, като се има предвид, че WADA, както и Италианската антидопингова агенция, можеха да обжалват решението на Международната агенция за почтеност в тениса (ITIA).

Но в крайна сметка това не беше направено нито от едната, нито от другата спомената организация, което беше потвърдено от италианския вестник "Corriere della Sera".

Само по себе си това означава, че спечелените титли на Синер на US Open и в Маями ще останат негово притежание, заедно с точките за достигане до полуфиналите в Индиън Уелс и Монте Карло за четвъртфиналите на турнира в Мадрид, полуфинала на Ролан Гарос и др.

23-годишният Синeр е начело в англистата на Асоциацията на професионалистите по тенис (АТП) от юни. Италианецът има 16 титли от турнири под егидата на организацията.

Яник Синер трябва да участва на турнир в Пекин (Китай), който ще започне на 23 септември.