Орбан обеща да защити със сила границата на Унгария

Известно е, че той е един от най-ожесточените защитници срещу миграцията

Свят
13:07 - 17 Октомври 2019
1415
Орбан обеща да защити със сила границата на Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария ще трябва да "използва сила" на южната си граница, за да защити границата на Европейския съюз, ако Турция изпълни заплахата си за "отваряне на портите" за бежанци, съобщават "Ройтерс" и "Спутник".

"Ако Турция пусне още стотици хиляди (освен съществуващи мигрантски потоци), тогава ще трябва да използваме сила, за да защитим унгарската граница и сръбско-унгарската граница и не го пожелавам на никого, ако трябва да прибегнем до това", обяснява Орбан.

"Следващите седмици ще решат какво прави Турция с тези хора. Може да ги насочи в две посоки: да ги върне обратно в Сирия или да ги отправи към Европа", допълва той.

Орбан заяви, че понастоящем по миграционния път на Балканите е имало около 90 000 души и техните редици могат да набъбнат до 100 000 скоро.

По-рано Орбан заяви, че е възможно Унгария с население от малко под 10 милиона, което намалява поради намаляването на раждаемостта и емиграцията в държавите от ЕС на запад, може просто да изчезне.

Преди дни, президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши да "отвори портите" за сирийските бежанци към Европа, ако ЕС реши да определи турската военна операция в североизточна Сирия като окупация.

Известно е, че Орбан е един от най-ожесточените защитници срещу миграцията в Европа и категорично се противопоставя на идеята за приемане на бежанци от други европейски държави по схеми за преселване на мигранти, предложени от Европейския съюз.

Миграционната криза избухна преди четири години, след като стотици хиляди търсещи убежище започнаха да пристигат в Европа от Близкия Изток и Северна Африка, бягайки от въоръжени конфликти, природни бедствия или търсещи по-добри икономически възможности.