Орлин Горанов в мюзикъла "Бодигард" на сцената на Летния театър във Варна

Английската актриса от „Уест eнд“ Манал ел Фейтури: Играя не Уитни Хюстън, а Рейчъл Марон

Култура
15:21 - 22 Юли 2023
7146
Орлин Горанов в мюзикъла "Бодигард" на сцената на Летния театър във Варна

Мюзикълът „Бодигард“ по едноименниия филмов сценарий на Лорънс Каздан ще има първата си премиера в България на сцената на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна днес. Режисьор е Борис Панкин. 

В сценичната версия има 17 хита на Уитни Хюстън, докато на екрана са шест. Освен това екипът на спектакъла дава свои версии на криминалния и на любовния сюжет в действието, различни от филма. Зрителите във Варна първи ще видят защо Рейчъл Марон (в ролята Манал ел Фейтури) и Франк Фармър (изпълняван от Орлин Горанов) се разделят на финала, и причината преследвачът й винаги да е на крачка преди полицията, каза режисьорът.

Той уточни, че кастът на българския мюзикъл е решен с по-различно разпределение от филма. Бодигардът е човек с опит, „във високата си точка на слънцестоене и му предстои залез“, докато тя е в оригиналната възраст и е 30 години по-млада. „Всеки, който обича, мисли какво ще причини на своя любим, тъй като най-важното е щастието на другия, и затова при нас той си тръгва“, сподели Панкин.

В мюзикъла се говори на български, но песните са на английски, защото става дума за световни хитове, каза режисьорът.

Едно от важните задължителни условия, на които е отговорил екипът, за да получи лиценза, е бил етническият произход на главната изпълнителка. Това е английската актриса от „Уест eнд“ Манал ел Фейтури, която е завършила мюзикълен театър и има кариера в бранша. В произхода й има африканска, арабска и английска кръв, майка й е англичанка, общински съветник в Лондон. Манал живее в България от няколко години, смята, че тук е по-хубаво от Америка и казва, че получава много любов, има приятели и успех.

„Бодигард“ е първата й изява в мюзикъл у нас. Тя подчертава, че играе не Уитни Хюстън, а Рейчъл Марон. Тъй като в спектакъла има много танци се е наложило доста да тренира, защото за шестте години в „Уест Енд“ ролите й обикновено са били с по една песен. Работила е с фитнес инструктор и е усъвършенствала техниката си на дишане. Най-трудното е било обаче да научи български език, който според нея е един от шестте най-сложни, с които се е сблъсквала. Имало е идея репликите да бъдат на английски, също като и песните, но тя смята, че партньорството с големия артист Орлин Горанов, я задължава тя да се съобрази с него.

Това е третият съвместен мюзикъл на Борис Панкин и Орлин Горанов след „Човекът от Ла Манча“ и „Да пееш под дъжда“. Голяма чест е да го имаме, но той тук не пее, както е и във филма, напомни режисьорът. Все пак, за да зарадват публиката, от екипа решават да има едно негово изпълнение, както и специален бонус след аплодисментите - дует на двамата главни актьори в песента „I will always love you”, издаде той. 

Бендът на „Бодигард“ изпълнява оригиналната партитура под диригентството на Страцимир Павлов, който е подбрал много добри музиканти, смята режисьорът. Той отбеляза, че за първи път свири и втори кийбордист, освен диригента, който според бродуейската традиция е първо пиано. Китарист е Георги Илиев. 

Панкин смята, че българската публика не се е „отворила“ бързо да заобича мюзикълите, въпреки че сега на варненска сцена те се радват на голям успех. Той припомни, че първият поставен официално лицензиран бродуейски мюзикъл у нас е „Коса“ в Театър „София“ през 2000 г. И преди това е имало спектакли в жанра, но по думите му те са били адаптирани от руски, когато държавата ни е член на СИВ. Той подчерта, че във Варна всяка година правят заглавие, което е от топ 15 на Бродуей. 

По думите му мюзикълът „Бодигард“ е по-скоро европейски хит, отколкото американски. В момента той се играе в пътуващ вариант в Германия, Англия и Нидерландия. Правен е в много европейски страни на местния език, както е и у нас. Поставян е дори в Австралия и Южна Корея.