Орлин Владиков пред Lupa.bg: Цените на жилищата се увеличават, строи се по-малко

Личности
13:22 - 20 Юли 2021
11469
Орлин Владиков пред Lupa.bg: Цените на жилищата се увеличават, строи се по-малко

Орлин Владиков е експерт по недвижимите имоти с дългогодишен опит. Той е един от основателите и първи президент на Съюза на агенциите за недвижими имоти в България. Пред Lupa.bg той говори за състоянието на имотния пазар у нас.

- Г-н Владиков, как се движи в момента имотният пазар? Какви промени се наблюдават?

- Коронавирусът промени имотния пазар в България драстично. Говорим ли за състоянието на пазара през първото полугодие на тази година, трябва да го погледнем през призмата на отражението на вируса и по този начин да се правят анализите. Трябва да кажа, че се драстично се увеличи търсенето на определени имоти. И ако други години е било балансирано, сега може да се каже, че търсенето изпреварва предлагането и е с много по-високи нива от други години. Става дума предимно за жилищни имоти. Тук е моментът да направя един по-обстоен анализ на жилищните имоти. Първият извод, който се налага е, че Ковид промени търсенето, което имаше систематичен характер през годините, тоест в предишни години се търсеха предимно двустайни апартаменти с квадратура 50-70 кв. м., сега търсенето е насочено към тристайни апартаменти с по-голяма квадратура. Причината е, че хората работят от вкъщи и имат нужда от повече пространство, децата също учат онлайн. През първите 6 месеца на тази година, броят на сделките е нараснал с 15-16 % сравнение със същия период на миналата година. Другата промяна, която можем да отбележим, е че вирусът послужи за възраждане на селските имоти, които дълги години бяха забравени. Бяха отбелязани значителен брой сделки на селски къщи и подобни имоти. Най-голям брой сделки са направени за цени от 35-45 000 евро. Търсеха се основно къщи, които бяха готови веднага да приемат обитателите си. Друго, което коронавирусът направи е, че сериозно забави темповете на новото строителство в цялата страна. Отбелязваме спад около 20% на издадените разрешения за строеж. Най-много се наблюдава този спад в големите градове- София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и други. Най-голямо е изоставането в строителството на административни сгради. Освен това с около 30% по-малко са издадените разрешения за индустриални сгради. Друг вид имоти, които претърпяха голяма промяна, това са бизнес имотите. Работата отвкъщи се превърна в трайна тенденция, обучението вкъщи също. Онлайн търговията обаче претърпя съществено развитие. Затова спадът на търсенето на офис площи спадна с до 40% сравнение с 2020 г. Намаляват търсените площи като обем. Много фирми наемат по-малки площи и въртят работниците си по график- една седмица от вкъщи, една седмица в офиса. През 2020 г. в София излязоха нови 100 000 кв. м. офисни площи, които за разлика от други години, бележат нисък спад на реализация. Не така стоят нещата при индустриалните имоти- складове и производствени площи, където нарастна значително търсенето през първото полугодие на тази година. Това се налага от продажбите онлайн и това, че има остра нужда от логистични паркове.

- В този ред на мисли може ли изобщо да се говори за балон при имотите?

- За да отговорим на този въпрос, трябва да се каже защо така бурно нарастнаха цените през миналата и тази година. Увеличението на цените е около 8-9%. Това се дължи на няколко факта- първата причина е ниският ръст на ипотечните кредити и активната дейност на банките, които раздават кредити при лесни процедура и ниски лихви. Втората причина са парите, които имат хората в банките. Лихвите по депозитите станаха отрицателни. От друга страна пред българина има една голяма неяснота, едно очакване, че след кризата и вируса, е много вероятно да се зададе инфлация. Друга причина е, неяснотата около влизането ни в Еврозоната и несигурността на голяма част от хората дали няма да настъпи повишаване на цените. Така че в момента е много трудно да се правят прогнози какво ще се случи на имотния пазар. Аз лично като професионалист с 30-годишен опит, не се наемам да правя такава прогноза или ако направя рискувам, че в близко бъдеще ще бъда оборен. На България й предстоят някои знакови промени. След 12-годишно управление й предстои да промени управление, което ще се отрази сериозно на инвестиционния процес в страната. Смело мога да кажа, че инвестициите в  послединте години бележат сериозен спад. А всички знаем, че за да се стимулира пазара и потреблението, външните инвеститори са съществен фактор. Ще има голямо отражение и това, ако отново се наложи локдаун. Така че да се говори дали има или няма балон би било трудно.

- Относно цените, как се движат те в момента да кажем в столицата?

- Относно цените и предпочитаните локации също има промени. Ако през последните години съм казвал къде колко струва квадратния метър по квартали, това сега е трудно. Причината е, че има много различни нива на строителството. В райони като "Иван Вазов", "Изгрев" и "Изток" се предлагат мегалуксозни сгради, със спортни зали, басейни и паркове, където цената на квадратен метър е 2000 евро и нагоре. Но това са отделни примери, во отделни квартали. Що се отнася до средностатистическо жилище, в среден клас сграда в София цените към момента се движат 1000-1200 евро. В същото време обаче на пазара в София има шокиращи цени, които стигат до 3500 евро на кв. м.