Още десет държави оттеглят признаването на Косово?

13 вече са го сторили

Новини
17:09 - 07 Септември 2019
8609
Още десет държави оттеглят признаването на Косово?

Има достоверна информация, че още десет държави могат да оттеглят признаването на Косово, заяви вицепремиерът в оставка на Косово Енвер Ходжай, цитира думите му сръбската агенция „Бета“ и македонската “Макфакс“.

Той заяви по новините на Косовската телевизия, че страната му е получила информация, че Сърбия подготвя кампания за оттегляне на нейното признание.

„Тринайсет държави оттеглиха признанието си. Първо трябва да разберем характера на нашата държавност. Ако бяхме член на ООН, признаването щеше да бъде универсално. В ситуация, в която страна признае Косово, е необходимо да се установят дипломатически отношения. Някои от тях са наистина уязвими ", каза Ходжай и добави, че диалогът със Сърбия има за цел, наред с други неща, нови държави да признаят Косово.

Ходжай, който изпълнява функциите на външен министър на Косово два мандата през 2010 г., заяви, че Косово се нуждае от външна политика, която има оперативен план и стратегически подход и подчерта, че може да се избегне оттеглянето на признанията на Косово.