Още два влака разтоварват трафика от Пловдив до Черкезкьой

ЖП транспортът в момента е единствената възможност за бърз и сигурен превоз на товари

Новини
15:00 - 29 Април 2020
3362
Още два влака разтоварват трафика от Пловдив до Черкезкьой

Два допълнителни влака разтоварват автомобилния трафик на границата с Турция, целта е да се избегне ново струпване на камиони. Това решение стана факт след интензивни преговори между генералните директори на НКЖИ и TCDD (турския железопътен инфраструктурен управител), съобщава "Марица".

„Железопътният транспорт в момента е единствената възможност за бърз и сигурен превоз на товари между България и Турция”, заяви генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, по чиято инициатива започнаха преговорите. Така реално е договорен допълнителен транзитен интермодален коридор от Пловдив до Черкезкьой, който вече се използва.

Очаква се броят на влаковете дори да се увеличи в най-скоро време.

Участъкът от Черкезкьой до граничния пункт с България "Капъкуле" е с дължина 155 километра. Край града е разположена една от големите индустриални зони в Северна Турция. Тя заема площ от 12 млн. кв. мeтра и в нея работят на 250 фирми от различни отрасли, в които са заети над 100 000 работници.

Черкезкьой лежи на високоскоростната жп линия, която ще свърже жп гара "Халкалъ" в Истанбул с българо-турската граница. Отсечката ще бъде двойна електрифицирана жп линия, която позволява на пътническите и товарни влакове да развиват до 200 км/час, и ще бъде снабдена с най-модерна система за сигнализация.