Още един специалист зове: Незабавен локдаун!

Здраве
16:23 - 01 Ноември 2021
3954
Още един специалист зове: Незабавен локдаун!

За незабавно налагане на национален локдаун призова още един специалист – управителят на Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман” Стела Денчева.

Медикът е категорична, че четвъртата COVID вълна ще се окаже пагубна за много хора, защото вече е налице критичен недостиг на легла за хоспитализиране и медицински персонал, който да обслужва инфектираните.

Според нея затварянето на страната трябва да продължи минимум две седмици. Шефката на респираторната клиника алармира и за осезаем ръст на болните от туберкулоза, пише „Борба”.

„В последните дни болните от коронавирус нараснаха неимоверно. Вече няма свободни легла и медицински сестри. Когато става дума за здраве, само едни кревати не са достатъчни. Не може да разположиш болни в цял хотел или в зала „Арена Армеец“, защото трябва да има кой да се грижи за тях. Никой не иска да работи. Колегите се умориха да са непрекъснато на фронта от 2 години“, казва тя.

Управителката на лечебното заведение уточнява, че се стига до момент, в който една медицинска сестра обслужва всички пациенти, настанени в болницата. Никой не иска да се присъедини към екипа, макар за специалистите по здравни грижи да се дават заплати по 2000 лв.

Д-р Денчева е потърсила съдействие от кмета на община Велико Търново инж. д-р Даниел Панов и надеждите й са до дни в стационара да започнат работа две студентки от филиала на Варненския медицински университет в старата столица. Към момента обаче в здравното заведение се трудят едва 5 медицински сестри при необходими за нормалния ритъм на работа 19.

„За няколко дни сме приели повече болни от туберкулоза, колкото за няколко месеца сме хоспитализирали. Те са се самолекували вкъщи и не са търсили лекарска помощ“, уточни управителката на респираторната болница.

Д-р Денчева споделя, че се налага да връщат пациенти с коронавирус, при които са настъпили сериозни усложнения, като например тромбози и други неврологични оплаквания.

„Локдаунът ще намали за кратко заболеваемостта, което ще помогне на всички лечебни заведения да поемат глътка въздух“, смята тя.

Управителката на клиниката бе удостоена с награда от Районната лекарска колегия в средата на декември. Призът бе в категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“.