Остава без промяна изписването на лекарства за хронично болните

НЗОК ще изплати над 80 млн. лв. просрочени задължения към чужди фондове до края на годината

Здраве
12:31 - 13 Декември 2019
1635
Остава без промяна изписването на лекарства за хронично болните

Изписването на лекарства за хронично болните пациенти ще остане по досегашния ред. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Надзорниците обсъждат проекта на Национален рамков договор.

Бюджетът на НЗОК мина след 4-часов дебат: Дадоха повече пари за извънболничната помощ

Спорният текст, който е в проекта и разбуни духовете, отпада, увери Начева. Окончателните разговори по НРД ще бъдат на 23 декември.

От изявлението на Начева стана ясно още, че до края на тази година НЗОК ще разплати над 80 млн. лв. просрочени задължения към чужди здравни фондове, които дължи за лечение на български граждани, каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

По този начин занапред ще се дължат само текущи плащания, уточни тя. Не се очертава дефицит в бюджета на НЗОК за тази година, председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Ако има икономии в някои от направленията от бюджета, ще се използват за авансови плащания на медицинска дейност, която се извършва през декември, но по принцип се заплаща през януари. По думите ѝ ще има и възможност НЗОК да се разплати с аптеките за дейността, извършена през първата половина на ноември.

НЗОК е разплатила и дължимите суми на болниците, които са осъдили институцията за неизплатена надлимитна дейност.