Оставиха в ареста, обвинен за убийство във Варна

Общество
15:11 - 05 Май 2023
1292
Оставиха в ареста, обвинен за убийство във Варна

Варненският окръжен съд реши да наложи най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на 34 -годишен мъж от Варна, привлечен като обвиняем за умишлено убийство.

Престъплението е извършено на трети май в „Аспарухово”. Според събраните доказателства обвиняемият Страхил Янков е нанесъл удари на друг мъж и го е душил. Записи от видеокамери показват, че двамата са били заедно преди случилото се. За побоя на обществено място разказват свидетели. Един от тях е подал и сигнал до 112.

Въпреки виковете за помощ от страна на пострадалия, Янков го е притискал в областта на шията и смъртта е настъпила от задушаване, посочи държавното обвинение.

Извършителят е неосъждан и безработен по документи, живее при родителите си, които също бяха в съдебната зала.

Изготвена е съдебно - психиатрична експертиза, която сочи, че Янков осъзнава извършеното и може да носи отговорност за деянието си. Защитата му обаче изрази съмнение в това.

„След над един час разговор с мен не разбра, че съм му защитник. Смятам, че е с влошено психично състояние.”, заяви адвокатът.

Съдията също проведе разговор с обвиняемия, след което заключи, че трябва да се назначи нова експертиза, която да установи психичното състояние на Страхил.

Янков заяви, че не познава жертвата, че само минавал покрай пострадалия, който, по думите му, се спънал и паднал. За смъртта му научил после. Пред съда Страхил каза, че иска работа и да гледа семейството си.

За умишлено убийство законът пррдвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.