От ходенето на кино се поумнява

Гледането на филми с други хора се равнява на 45-минутна лека кардио тренировка

Любопитно
13:23 - 13 Януари 2020
2087
От ходенето на кино се поумнява

От ходенето на кино се поумнява, твърдят британски специалисти, цитирани от в. "Дейли стар". Гледането на филми на големия екран, независимо дали човек е сам или с компания, допринася за стимулиране на паметта и вниманието и поддържа мозъка в добра форма.

Ходенето на кино влияе благоприятно и върху физическото здраве, тъй като се равнява на 45-минутна лека кардио тренировка. Практиката противодейства и на самотата, тъй като сърдечният ритъм на посетителите в киносалона се синхронизира, докато гледат филма заедно.

Проучването на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж и веригата киносалони Vue е обхванало 77 доброволци.

"Културните преживявания като ходенето на кино осигуряват възможност на мозъка да се съсредоточава за продължителни периоди от време. Способността ни да поддържаме фокуса и вниманието играе решаваща роля за изграждането на психическата ни устойчивост, тъй като решаването на проблеми обикновено изисква концентрирано усилие за преодоляването на препятствия. В свят, в който е все по-трудно да се откъснем от електронните устройства, това ниво на постоянен фокус е полезно за нас", обяснява д-р Джоузеф Девлин от изследователския екип.