ОТ МАРТ: Два етикета в магазините - и в лева, и в евро

Актуални новини
16:39 - 07 Октомври 2024
1575
ОТ МАРТ: Два етикета в магазините - и в лева, и в евро

Очаква ли спекула с цените в магазините заради наближаване на въвеждане на еврото у нас? Търговците на дребно вече се готвят за въвеждането на единната евнропейска валута.

"Ние сме в постоянни разговори със съответните ведомства, които отговарят за координацията на различните дейности, които са свързани с въвеждане на еврото. Водим активен диалог с Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите", каза Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

"Това, което беше прието като нормативна рамка в края на предходния парламент, удовлетворява до голяма степен бизнеса, от гледна точка на яснота по какви правила ще трябва да се извършва етикетирането в две цени, обозначаването на фискалните бонове, и всички останали технически въпроси, от които зависи работата на търговците. Това ще бъде дълъг и сложен процес", коментира той пред Нова нюз.

По негови думи има няколко индикатори, по които се следи кога ще се осъществи преходът от лева към евро.

"От март месец би трябвало да имаме двойно обозначение на цените в магазините. Но това зависи и от датата, която ще бъде фиксирана", обясни Вълканов.