От синдиката на затворите у нас са удовлетворени от постигнатото увеличение на заплатите

Новини
08:09 - 15 Август 2023
1734
От синдиката на затворите у нас са удовлетворени от постигнатото увеличение на заплатите

След срещата, на която беше коментирано увеличението на заплатите в сектора, чувстваме удовлетворение от свършената работа и изпълнените поети по-рано в среща с нас ангажименти от страна на финансовия министър, както и от страна на политическите партии в Народното събрание, предложили и подкрепили по време на бюджетната процедура двете увеличения от 175 лв. плюс 10%.

Това каза в интервю за БТА Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

От синдиката са останали изненадани от факта, че в Бюджет 2023 не са осигурени необходимите финансови средства за обезпечаване на задълженията на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" за изплащането на сумите, обвързани с приетите само преди няколко месеца наредби за условията и реда за формиране и изплащане на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност.

Протестирали сме по време на всички правителства редовни и служебни от 2009 г. насам и въпреки това ми се иска да отбележа, че не сме организация, която цели преди всичко да подстрекава към недоволство. Но в случаите, в които представителите на институциите нямат желание да се вслушат в гласа на хората, върху които техните решения оказват пряко негативно влияние, ние ще продължаваме да прибягваме до протестите, като крайна мярка да бъде чут гласа на работещите, каза Михайлов.

Според него в конкретния момент след идването на редовното правителство и изключително лошия период на влошен социален диалог по време на служебния кабинет, синдикатът ще търси нормализиране на отношенията и ще разчита  на повече чуваемост и намиране на допирни точки с ръководството на министерството по важните за служителите въпроси.

Следва пълният текст на интервюто: 

Доволни ли сте от срещата, която имахте миналата седмица по отношение на актуализацията на заплатите?
Безспорно по отношение повишаването на основните възнаграждения, като вземаме предвид най-малко огромните усилия които положихме като ръководство на организацията, чувстваме удовлетворение от свършената работа и изпълнените поети по-рано в среща с нас ангажименти от страна на финансовия министър, както и от страна на политическите партии в НС, предложили и подкрепили по време на бюджетната процедура двете увеличения от 175 лв. плюс 10%.

В същото време останахме изненадани от факта, че в Бюджет 2023 не са осигурени необходимите финансови средства за обезпечаване на задълженията на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" за изплащането на сумите, обвързани с приетите само преди няколко месеца наредби за условията и реда за формиране и изплащане на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност. По този начин се изпада в ситуация, при която са извършени конкретни мероприятия, по критерии е извършено оценяване на служителите в срок, а министерство на този етап няма да изплати дължимите им суми.

В тази връзка, още тази седмица, независимо, че изразихме позицията си по този въпрос на среща пред ръководството на министерството, за да спазим формалностите, ще изпратим до министъра на правосъдието Атанас Славов писмо, с което ще настояваме за намиране на решение на проблема. Освен тов вярваме, че до края на годината с оглед на внесените промени с наредбите, които създават императивно задължение за работодателя да плаща тези пари, ще бъде намерено решение.

Това означава ли, че няма да има протести скоро?  
Както сме споделяли много пъти през годините, в сектора за сигурност и в частност системата за изпълнение на наказанията проблемите са много, и по различни причини периодично биват генерирани нови, което създава условия и поражда поводи за нови и нови протести. Синдикатът на служителите не е отменял протестната готовност от последните прояви на недоволство през месец май .

Протестирали сме по време на всички правителства редовни и служебни от 2009 г. насам и въпреки това ми се иска да отбележа, че не сме организация, която цели преди всичко да подстрекава към недоволство. Но в случаите, в които представителите на институциите нямат желание да се вслушат в гласа на хората, върху които техните решения оказват пряко негативно влияние, ние ще продължаваме да прибягваме до протестите, като крайна мярка да бъде чут гласът на работещите.

В конкретния момент след идването на редовното правителство и изключително лошия период на влошен социален диалог по време на служебния кабинет, ще търсим нормализиране на отношенията и ще разчитаме на повече чуваемост и намиране на допирни точки с ръководството на министерството по важните за служителите въпроси. Като едновременно с това, вземането на решение за провеждане на нови или подновяването на отложените протести по теми, като връщане на смесения режим на работа и справянето с насилието и агресията над персонала в местата за лишаване от свобода, което в контекста на актуалната тема по въпросите за справяне с насилието виси с още по-голяма сила, предстои да объсдим.

Също така на дневен ред е искането за национална оценка за нуждите от персонал, лошите условия на труд и др. Предстои разширено заседание на Управителния съвет на 18 август.

От срещата в Министерството на правосъдието става ясно, че 12-часовите смени остават и държавата не е склонна да върне предишния 24-часов режим.
Нашата позиция остава непроменена. Продължаваме да поддържаме становище за тяхната нецелесъобразност от гледна точка на сигурността на служителите, тяхната натовареност, както физически, така и психически, дисбаланс между служебен и личен живот.

Непроменено остава и твърдението ни, че икономиите, които се генерират, (над 2 млн. лв за първото полугодие на 2023-та година по информация на ГД "Изпълнение на наказанията"), не са пряк резултат от наложената трансформация, а от съкращаването на поддържани до момента постове, редуциране на дните полагаем платен отпуск по утвърдените годишни графици. Оказва се, че една и съща дейност се върши от по-малко хора или както споменах по-горе преди всичко за сметка на натовареността и сигурността на служителите. Те ползват по-малко дни отпуск, за да се изпълни целта - да няма извънреден труд.

Има ли други държави, в които все пак има 24-часови смени?
Да, ние установихме, че 24-часовият режим на дежурство се прилага успешно в страни като Дания, Литва и Молдова. Тезата, че сме единствената страна в ЕС, която не е преустановила работата на тези смени олеква и допълнително ни служи като довод да не променяме мнението си. Остават отворени въпросите по тази тема и от гледище на различните между нас и ръководството схващания, за оценката на въздействие на т.нар. реформа, засягаща текучеството и привлекателността на професията с оглед на предоставяна ни информация от нашите структури за повишена тенденция на напускащи и по-слаб интерес при обявяване на конкурси за свободни позиции.

След разговора за заплати очаквате ли да има по-голям интерес за работа в местата за лишаване от свобода?
В случая мога да изразя положителното си субективно мнение и да отговоря утвърдително. Повишаването на доходите е фактор, който предполага повишаването на интереса към всяка една професия да расте. Интересът на работната сила в системата на затворите и арестите като цяло е проблематичен не само за България, а и за останете страни. Това е по обективни причини, свързани най-вече с насилието и тежкия труд на надзирателската професия.

В България не е извършвана оценка за нуждите от персонал и в този смисъл трябва да отчетем и това, че няма да е лишено от логика и твърдението за недостиг на психолози и социални работници, които имат съществена роля за постигане на основните цели на наказанието лишаване от свобода, превъзпитанието и ресоциализацията на осъдените лица. В този ред на мисли е нормално да очакваме повишен тренд относно привлекателността на професиите в ГД "ИН" и ГД"Охрана" след повишаването на заплатите с всички условности и предизвикателства що се отнася до инфлацията, която често пъти изпреварва нарастването на доходите.