Отец Боян Саръев кръсти деца от Украйна

Свещеникът се оплака, че държавата не му помага да се грижи за бежанците

Общество
20:10 - 14 Май 2022
3209
Отец Боян Саръев кръсти деца от Украйна

Четири деца от Украйна получиха своето Свето кръщение в храм „Св. Успение Богородично“ в Кърджали. В Христовата вяра те бяха посветени от отец Боян Саръев, свещеник при храма, в чието православно духовно средище пребивават 35 бежанци.

Най-малкото дете бе 6-месечната Емилия, а най-голямото 15-годишната Валерия. Кръстени бяха също Иван и София. „Тези семейства са още отначало тук при мен. От самото им пристигане у тях възникна въпроса за кръщаването, за да могат да причестяват малките си деца по време на богослужението“, каза отец Саръев. Той уточни, че има и други деца, които също предстои да бъдат кръстни в храма. 

Отецът посочи също, че въпреки че е кандидатствал, до момента не е получил и лев от държавата. Изхранва всички настанени в православното духовно средище „Успение Богородично“ с помощта на дарители и със средства от църквата, но не знае докога ще успява. „На мен ми се иска тези хора да останат за неопределено време, но възможностите няма да ни стигнат. Но-докъдето стигнат“, заключи той.

Майката на кръстената днес 6-месечна Емилия – Екатерина Николаевна от Запорожие разказа, че дъщеричката ѝ е била едва на 3 месеца, когато е започнала войната, било е студено и затова не са успели със съпруга ѝ  да я кръстят в Украйна. „Когато отецът ми предложи да я кръстим тук, за мен бе голяма чест“, каза Екатерина. Тя благодари на всички хора, които са ѝ помогнали да стигне до Кърджали, както и на тези, които продължават да им помагат. 

„Тук се чувстваме добре, хората са добри, помагат ни, споделят празниците си с нас. Помагат ни за всичко - когато някое дете се разболее, когато някой има нужда от нещо, винаги се отзовават. Имаше хора, които ни помогнаха за документи, помощ получихме и от Червения кръст“, каза Николаевна. Тя обясни, че на всички пребиваващи в християнското духовно средище мъжете са в Украйна. Допълни, че в последно време новините от там не са добри и даде пример с ранен неин близък от ракетна осколка.