Отиде си архитектът на паметника на Бузлуджа

Георги Стоилов издъхна на 93 г. - след гигантския ремонт на Чинията

Култура
12:46 - 16 Декември 2022
4211
Отиде си архитектът на паметника на Бузлуджа

Архитектът на Паметника на БКП под връх Бузлуджа е починал. Георги Стоилов е издъхнал на достоплепните 93 години, съобщиха от Съюза на архитектите в България. В съобщението им се посочва, че се разделяме с изключителен професионалист, притежаващ дългогодишен практически, експертен и административен опит в областта на архитектурата и управлението.

Решението за изграждането на Дом паметника на БКП се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971 г. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Идейният проект е на арх. Стоилов. 

В строежа участват тогавашните Строителни войски и доброволци-бригадири, организирани от ДКМС. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Паметникът е открит на 23 август 1981 г. лично от партийния и държавен лидер Тодор Живков. Архитектурата на паметника е описвана като жертвен поднос и колона, символизиращи разгърнат флаг и венец в чест на Българската комунистическа партия. 

В последните години Чинията бе в оставена в окаяно положение, а спор между областната администрация на Стара Загора, общината в Казанлък и самата БСП забави драстично всякакви опити за неговото укрепление. 

Едва през 2020 г. започна реконструкция на паметника срещу финансиране от над 35 милиона лева. 

Арх. Георги Стоилов е автор на редица знакови сгради и архитектурно-скулптурни паметници: хотел „Рила“, сградата на БНР, хотелски комплекс „Орбита“ (София); международен младежки лагер, хотелите „Интернационал“, „Емона“, „Рубин“ и „Акациите“; Националния център за въздушен контрол, резидентски комплекс в Дубна, Русия, мемориалите „Бузлуджа“, „Беклемето“ и пантеона „Гургулят“. Бил е кмет на София (1967–1971 г.), министър на Министерство на архитектурата и благоустройството (1971–1973 г.).

Един от създателите на Съюза на архитектите в България и дългогодишен негов председател. Председател на Международния съюз на архитектите (1985 – 1987). Президент на Международната академия на архитектурата от основаването ѝ през 1987 г. , а от 2019 г. – неин почетен президент. Носител на редица престижни отличия, сред които: „Почетен гражданин на София“ (2004 г.), орден „Стара планина“ - I степен, „за особено големи заслуги в архитектурата“ (2010 г.) и др.

Екипът на Министерството на културата изказва съболезнованията си към семейството и близките на арх. Георги Стоилов. Дълбок поклон пред човека, записал със златни букви името си в историята на архитектурата, добавят още от съсловната организация.