Отиде си голямата добруджанска певица Добра Савова

До последния си дъх тя живее в с. Климентово, община Аксаково, където ръководи фолклорна певческа група

Култура
17:54 - 22 Юни 2024
8410
Отиде си голямата добруджанска певица Добра Савова

На 92-годишна възраст почина добруджанската народна певица Добра Савова. Родена е в добруджанското село Коритен на 22 април 1932 г. Още от малка тя пее песните, които е заучила от майка си и от по-големите си сестри и братя. В училище Добра е най-добрата певица и желана участничка във всички ученически концерти и забави.

Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио „Варна“.

През 1952 г. Добра Савова прави първите си записи в Радио „Варна“ и става редовна сътрудничка на радиото. Следват записи и за „Балкантон“, БНР и БНТ. Става солистка на Фолклорен ансамбъл „Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти.

Репертоарът на Добра Савова е от Добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: „Есен се заесенява“, „Добруджо, юнашка Добруджо“, „Проводил Кольо за Рада“, „Калино, Малино“, „Залюбих, мамо, Еленка“, „Че кой ма дявол караше“ и др. Гласът ѝ се характеризира с мекота, топлота и богато, прецизно фразиране.

Добра Савова е носителка на множество награди от събори и надпявания (в Копривщица, на Агликина поляна) и наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Наричана е едно от „златните гърла“ на Североизточна България, наред с певиците Верка Сидерова, Ева Георгиева, Калинка Вълчева и Соня Кънчева.

Песента „Мари Добро, гюл Добрано“, която е най-известна в изпълнение на Младен Енчев, е посветена на Добра Савова. Нейният автор (текст и музика) е Младен Енчев.

От 2012 година в местността Текето край с. Александрия се провежда конкурс "С песните на Добра Савова".

До последния си дъх тя живее в с. Климентово, община Аксаково, където ръководи фолклорна певческа група.

Три поколения добруджанци израснаха с песните на добруджанската народна певица Добра Савова. Изпяла е и съхранява за следващите поколения над 400 песни. Стотици записи в Българското национално радио, в БНТ и телевизия Скат.

Издава своя грамофонна плоча, аудиокасета и диск със своите най-популярни песни, както и автобиографична книга. Ръководи успешно самодейни състави в Коритен, община Крушари, и Климентово – община Аксаково. Почетен гражданин е на Община Крушари, носител на редица високи държавни и музикални отличия и награди за своята дейност, съобщава "Про Нюз Добрич".