Отиде си великият поет Любомир Левчев

58 книги на класика са преведени в 36 страни

Култура
12:49 - 25 Септември 2019
6215
Отиде си великият поет Любомир Левчев

На 84-годишна възраст е починал българският поет и писател Любомир Левчев, съобщи Агенция "Фокус".

Освен изявен писател и поет, той е народен деятел на изкуството и културата. Баща е на поета Владимир Левчев и на художничката Марта Левчева.

Роден е на 29 април 1935 г. в Троян. Завършва гимназия в София и висше образование в Софийския университет "Климент Охридски", специалност "Библиография и библиотекознание" към Философско-историческия факултет.

Първата му книга "Звездите са мои" е издадена през 1957 г., а общо 58 негови книги са преведени в 36 страни. Автор на три романа и на сценарии за филмите "Мълчаливите пътеки", "Гибелта на Александър Велики" и "Сладко и горчиво".

Носител е на редица престижни международни и български награди. Сред тях са Златен медал за поезия на Френската академия и носител на званието Рицар на поезията (1985); Медал на Асоциацията на венецуелските писатели (1985); Наградите "Мате Залка" и "Борис Полевой" – Русия (1986); Голяма награда на института „Александър Пушкин“ и Сорбоната (1989); Световна награда за мистична поезия „Фернандо Риело“ (1993); „Златен венец“ на Стружките вечери на поезията (2010).

Носител е на най-висшето държавно отличие в Народна република България за приноси в областта на науката, изкуствата и културата – Димитровска награда за 1972 г., а също така през 1984 г. става носител на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“.

По повод неговата 70-та годишнина през 2006 г. Любомир Левчев е награден от президента Георги Първанов с орден Стара планина – I степен, за „изключително големи заслуги към България, за развитие и популяризиране на българското изкуство и култура“.

"Аз няма да умра като хората. Аз просто ще престана да те сънувам. А това е немислимо", пише приживе поетът.