Откриха неочаквана полза от татуировките

Рисунките по тялото повишават имунитета и не предпазват от настинки и грип

Стил
11:46 - 14 Октомври 2019
2995
Откриха неочаквана полза от татуировките

Когато чуят за татуировки, реакцията на мнозина все още негативна. Манията по перманентните рисунки определено не е това, което беше, но за някои те си остават начин на живот. Просто без една може, но само с една, няма как...

И докато се води вечния спор за смисъла и вредата от татуировките, попадаме на едно интересно изследване по темата. То е първото по рода си и акцентът е върху връзката между татуирането и имунната система. Провежда се от журналист и професор по антопология със съдействието на учени.

Публикувано е в CNN, а изводът от него определено ще се хареса на всички фенове на татуировките. Според автора на материала Кристофър Лин, татуировките имат способността да повишават имунитета. 

Перманентните рисунки представляват поставяне на мастило в най-горния слой на кожата. Това мастило тялото ни разпознава като чуждо вещество и моменталният отговор на мозъка е да започне да се бори с него.

Възможна е и реакция като към нова рана, което всъщност не е далеч от истината, защото се нарушава целостта на кожата. А естественият механизъм за защита включва освобождаване на бели кръвни телца, които да се борят с инфекцията. 

Освобождават се и протеини, които са антитела. Те например се откриват в слюнката на хора, които наскоро са се татуирали. Един от тях е имуноглобулин А, който се справя успешно и със задачата да ни предпазва от настинки.

И колкото по-голяма е татуировката, която сме си направили, толкова по-силен е имунният отговор срещу нея.

Също така, ако имаме много на брой рисунки по тялото си, с всяка следващата организъм ни изгражда все по-силен имунитет. А той ни е необходим не само за да се предпазим от евентуални зарази, възможни при процеса на татуиране, но и като цяло.

Има и трети механизъм, по който перманентните рисунки по тялото ни защитават - те водят до състояние на краткосрочен стрес, включващо отделяне на кортизол. на което организъм също отговаря с повишаване на имунитета, за да може да отговори на евентуалната заплаха.

Дори, колкото и странно да ни звучи вероятно, авторът на изследването сравнява честото правене на татуировки с редовните спортни занимания. И двете подобряват защитните сили на организма, всяко по своя начин, пише lifestyle.bg. 

Затова, ако сме фенове на татуировките и искаме да си направим още една (или пък първата), то именно сезонът на настинките и гриповете може би е най-подходящото време. Така поне ще си спестим още едно убождане - от противогрипната ваксина.