Откриха причината за изчезването на цивилизацията на маите
Ранните маи са консумирали не само царевица, но и диви растения и месо от животни
Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че отглеждането на царевица от древните маи е довело до изчезването на цивилизацията им.
Специалистите са изследвали костите в 50 човешки гроба, открити сред руините на град Кахал Печ в Белиз.
Резултатите от радиовъглеродното датиране показват, че гробовете са ползвани през периода 735 - 400 г. пр. Христа и през периода 800 - 850 г.
Изследователите са установили състава на изотопите в останките колаген, за да разберат какъв е бил хранителният режим на жителите на Кахал Печ.
Оказало се, че с годините е нараснал делът на царевицата в дажбите на маите.
Ранните маи са консумирали не само царевица, но и диви растения и месо от животни.
Разнообразната храна е осигурила хранителна безопасност по време на многовековни суши, например през периода 300 - 100 г. пр. Христа. Но през периода 750 - 900 г. увеличаването на населението е довело до усилване на зависимостта от царевицата и до по-голяма интензификация на земеделието.
По мнението на учените фактът, че отглеждането на неустойчива към сушата царевица е послужило като основа на обществото на маите, е допринесъл за социално-политическия крах на Кахал Печ.