Отлага се с 6 месеца Законът за социалните услуги, реши ресорната комисия в НС

Предстои гласуване на предложението в пленарна зала

Политика
17:48 - 18 Декември 2019
1730
Отлага се с 6 месеца Законът за социалните услуги, реши ресорната комисия в НС

След 3-часови бурни дебати и остри изказвания социалната комисия в парламента реши влизането в сила на Закона за социалните услуги да бъде отложено с 6 месеца. На заседанието на комисията бяха поканени организации, които са против закона, както и такива които го подкрепят, което доведе до нажежаване на страстите в социалната комисия и ескалиране на напрежението.

Заради полярните мнения на едната и другата страна на няколко пъти редът в залата бе нарушаван от емоционални речи и нападки между участниците в дискусията, а сред ругатните имаше и такива, които засягат децата с увреждания.

Министър Сачева взе отношение и настоя, че е недопустимо да бъдат обиждани хората в неравностойно положение. Тя припомни, че Конституцията ни се уповава на хуманизъм, равенство и търпимост.

За пореден път социалният министър Деница Сачева успокои, че законът не третира отношенията в семейството и децата, а хора, които имат нужда от подкрепа в определен момент – възрастни хора, хора с увреждания, бездомни хора. Противниците на закона обаче не бяха убедени и се чуха критики, че не вярват на министър Сачева.

Имаше общо четири предложения за съдбата на Закона за социалните услуги.

От "Атака" настояваха за напълното му отпадане, защото бил "непоправим", от "Воля" поискаха пък отлагането му да бъде с 1 година. В крайна сметка бе приет варианта на "Обединени патриоти", според който влизането в сила на текстовете ще бъде отложено с 6 месеца. Един от вносителите Искрен Веселинов посочи, че това е достатъчно време да бъде коригиран законът, така че да няма двусмислени текстове и тълкуване против изокнните семейни ценности.

"Без да драматизираме и да мислим, че има престъпен заговор срещу българските деца, трябва да имаме текст, който удовлетворява всички – хората с увреждания и хората, които протестират", каза той.

От "Атака" обаче бяха категорични - в закона били заложени "най-тежки форми на неолиберализма". Десислав Чуколов настоя, че в социалната сфера се превръща в поредната сфера, където върлува частния интерес. 

"Това е закон, който противоречи на Конституцията, че България е социална държава. От хазната ще се излеят към тези соросоядски организации едни много милиони. Затова сме против Сачева, тя бе поставена да устиска закона с цената на отлагането. Нищо няма да бъде пипнато. В лятото, ваканции, отпуски, тихомълком, ще бъде пробутан законът и ще влезе в действие. Недейте да лъжете, че хората били подведени", отсече Павел Шопов от "Атака".

Георги Гьоков от БСП пък припомни, че всички народни представители за гласували за приемането на закона преди месеци и добави, че левицата ще подкрепи отлагането му с 6 месеца. Колегата му Милко Недялков пък благодари на всички НПО-та, които са работили в сферата на социалните услуги. 

От Светия синод подкрепиха отлагането на законопроекта, но настояха техни юристи да участват в по-нататъшното му обсъждане.

Предстои отлагането с 6 месеца на Закона за социалните услуги да бъде гласуван в пленарна зала на първо четене още в четвъртък.