Отложиха делото срещу кмета на Благоевград

Съдът насрочи следващото заседание за 12 май

Новини
12:10 - 07 Май 2020
1325
Отложиха делото срещу кмета на Благоевград

Административен съд - Благоевград не даде ход на делото, което кметът Румен Томов заведе срещу решението на ОИК, с което бе отстранен от длъжност. Оказа се, че Томов не е редовно призован и не е бил информиран официално, че днес започва съдебния процес.

Съдът насрочи следващото заседание за 12 май от 14 часа.

На 28 април ОИК прекрати пълномощията на кмета след решение на ВАС, според което той е нарушил закона като не е азличил едноличната си фирма в срок. Томов обаче обжалва това решение и поиска спиране на предварителното изпълнение. Междувременно ОбС избра временно изпълняващ длъжността кмет. Административният съд в понеделник пък уважи искането на Томов за спиране изпълнение на решението на ОИК.

Магистратите приеха, че "предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед на което предварителното изпълнение засяга доброто му име". Това определение обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Днес делото срещу решението на ОИК трябваше да започне по същество, но се оказа, че се отлага за идния вторник.