Отново напрежение между Русия и Грузия

Протестите по улиците на столицата Тбилиси не затихват

Свят
11:31 - 24 Юни 2019
1897
Отново напрежение между Русия и Грузия

Проведеният миналата седмица 26-а сесия на Междупарламентарната асамблея за православието (МАП) предизвика буря между Тбилиси и Москва, които нямат дипломатически отношения.

Форумът се състоя на 20 юни в грузинската столица, но още същия ден тя бе залята от протестна вълна срещу руското участие, като се стигна дори до щурмуване на парламента от радикални демонстранти, представлявани главно от опозиционните сили от Обединеното национално движение и "Европейска Грузия". Поводът за недоволството им бе участието във форума на руската делегация начело със зам.-председателя на Държавната дума Сергей Гаврилов. Той бе обвинен, че водил заседание на руски език от мястото на председателя на парламента Ираклий Кобахидзе, който бе на посещение в Азербайджан. Освен това за протестиращите бе неприемливо, че той подкрепял независимостта на Абхазия и Южна Осетия, отцепили се от Грузия. Самият Гаврилов заяви, че самата грузинска страна го е поставила на това място "според протокола при подобни събития". 

Протестите продължиха и следващите дни, но вече с променени искания на участниците. След като руската делегация напусна страната, те обвиниха правителството на "Грузинска мечта-Демократична Грузия" в предателство, поискаха предсрочни парламентарни избори по пропорционалната система, както и оставката на Ираклий Кобахидзе и на вътрешния министър Георги Гахария. Кобахидзе подаде оставка, Гахария не.    

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили обяви Русия за "враг и окупатор", чиято "пета колона" стои зад размириците. 

Грузинската патриаршия излезе със становище, че "случилото се в парламента предизвика справедливия протест на народа.... За съжаление протестите пред сградата на парламента приеха крайни форми".

Междувременно в петък Владимир Путин временно забрани полетите на руските туристи до Грузия от 8 юли. Той също нареди на правителството да осигури връщането на руснаците от Грузия.

В отговор Саломе Зурабишвили заяви по телевизия "Евронюз", че руските туристи трябва да идват в Грузия, защото обичат тази страна, а политиците трябва да решават проблемите, които са  в основата на случилото се.