Отстраненият шеф на затворите без нито едно нарушение

Проверявахме Васил Миладинов 8 дни и злоупотреби не намерихме, категоричен е Димитър Бонгалов от институцията на омбудсмана

Актуални новини
13:51 - 01 Август 2019
20320
Отстраненият шеф на затворите без нито едно нарушение

Временно отстраненият шеф на затворите Васил Миладинов няма нарушения в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), за да му бъде образувано дисциплинарно производство, категоричен бе пред Lupa.bg, шефът на дирекцията "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" към омбудсмана Мая Манолова Димитър Бонгалов.

Той заедно със своите колеги Христо Атанасов и д-р Мариана Патрикова са проверявали Васил Миладинов за нарушения, но такива не са намерили. Експертите са влезли в ГДИН на 11 юли и са стояли там 8 дни, за да търсят злоупотреби, но такива не са открили.

„Правосъдният министър уволни Миладинов за 3 часа, като не се съобрази със закона за МВР”, подчерта Димитър Бонгалов.

Димитър Бонгалов

Шефът на затворите бе отстранен на 3 юли от Данаил Кирилов. Мотивите за уволняването му тогава не бяха оповестени. Затова Синдикатът на работещите в затворите се усъмни дали наистина Миладинов е махнат от ГДИН и поиска писмено потвърждение от министъра. Той обаче не го направи.

Остава загадка причината за изгонването на затворническия шеф. Негови колеги подозират, че е станал неудобен заради обществена поръчка за милиони, която е трябвало да отиде в ръцете на „избрани хора”.

От Министерство на правосъдието уточниха, че Васил Миладинов е временно отстранен, докато трае дисциплинарното производство срещу него. Той не е на работа от 31 юли. Ще бъде възстановен, ако не се открият нарушения при управлението му.