Отсякоха дървото от сериала "Бригада"

Актуални новини
19:20 - 20 Август 2019
6794
Отсякоха дървото от сериала "Бригада"

В Москва отсякоха дървото, заело ключово място в легендарния руски сериал „Бригада“. Ясенът беше заснет в няколко култови сцени на поредицата, разказваща за бандитските времена в постсъветска Русия от 90-те години на миналия век. Сериалът бе излъчен и у нас и имаше сериозен успех.

Дървото се намираше на обзорната площадка на Воробьовите възвишения. Съгласно сюжета на филма, главният герой Александър Белов издълба върху кората на ясена „Саша Лена“. Веднага след уволнението си от армията Белов, заедно с приятелите си – Фил, Космос и Пчелата, отиват при дървото, като Александър се качва на клоните му. Именно там те си дават клетва никога да не се предават един друг. Последната сцена на това място се случва през 2000 г., когато  единственият оцелял от бригадата - Белов, посещава Воробьовите възвишения и произнася благодари на другарите си, че не са го предали.

Белов в последната серия на "Бригада" сам на ясена. Днес дървото е вече отсечено

От публикации в групата „Бригада. Едно време в Русия“ в социалната мрежа „ВКонтакте“ става ясно, че надписът „Саша Лена“ бил изрязан веднага след премиерата на сериала, за да не изкушава хората да се катерят по дървото. През лятото на 2018 г. ясенът започнал да изсъхва, като в началото на август той е бил отсечен.